Početna Zanimljivosti Sećanje na Miću Orlovića

Sećanje na Miću Orlovića

Mića Orlović prvi voditelj prvog Dnevnika
Foto: arhiva RTS

Na današnji dan navršilo se osam godina od smrti čuvenog srpkog voditelja, novinara i urednika Milivoja Miće Orlovića. Za mnoge je bio i ostao simbol srpske državne televizije. Bio je prvi voditelj Dnevnika Televizije Beograd.  Ostao je upamćen po karakterističnom dubokom glasu i savršenoj dikciji. Jedina je ličnost za koju stoji  u knjizi Istorija srpske kulture „Nezaobilazan je, kao spiker i voditelj, Miloje Mića Orlović, s kojim su gledaoci poistovećivali našu televiziju“.

Rođen je u Valjevu 28. maja 1934. odrastao u Prištini. U rodnom gradu je završio Valjevsku gimnaziju, a u Beogradu Filološki fakultet. Kako je valjevski portal Lagradne napisao iako je „pripada slavnoj generaciji valjevskih gimnazijalaca, Poljoprivrednu školu u Valjevu, kako su godine prolazile, najviše voleo i o njoj je stalno pričao. Njegov otac Sekula radio je u toj školi a u njenom krugu u jednoj od zgrada dobio je stan“.

Sa Sekulom, majkom Stanom i starijim bratom Draganom, Mića Orlović je odrastao u krugu Poljoprivredne škole. „Svoje roditelje često je obilazio a posebno je bio vezan za majku Stanu koja je doživela duboku starost. Dolazeći u Valjevo kod svojih roditelja rado je svraćao u Poljoprivrednu školu, na čašicu razgovora sa direktorima i nastavnicima“.

Umro je 13. februara 2013. godine, ostavivši iza sebe veliku želju o kojoj je govorio da ova škola dobije knjige iz njegove biblioteke. „U školskoj upravi rado su prihvatili knjige i formirali su legat Miće Orlovića. Sve knjige govore o bogatoj i svestranoj ličnosti najpoznatijeg televizijskog voditelja na ovim prostorima a legat ostaje čast i ponos i trajno sećanje na Miću i njegovu porodicu koja je godinama bila čvrsto vezana za Poljoprivrednu školu“, dodao je portal Lagrade.

Za Valjevo je uradio mnogo a ostalo da je da mu se i grad Valjevo oduži po želji njegove porodice najmanje imenom jedne ulice.

Biblioteka u Poljoprivrednoj školi
Foto: portal Lagrade.