Početna Zanimljivosti Sećanje na doktoru Elizabet Ros, Škotlanđanku koja je dobrovoljno lečila obolele od...

Sećanje na doktoru Elizabet Ros, Škotlanđanku koja je dobrovoljno lečila obolele od tifusa za vreme Prvog svetskog rata

doktorka Elizabet Ros
Foto: Vikipedia

Na današnji dan je i rođena i preminula doktorka Elizabet Ros, Škotlanđanka koja se dobrovoljno javila i došla u Kragujevac da leči teško obolele od tifusa za vreme Prvog svetskog rata. Rođena je u Londonu 14. februara 1878. a umrla u Kragujevcu 14. februara 1915. godine. Prenosimo tekst POKS Požarevac o ovoj divnoj i hrabroj ženi.

Početkom 1915. godine, nakon nekoliko teških i ratnih meseci, Srbija se našla u veoma teškoj situaciji. Zemlja je bila razorena i značajno opustošena, vladali su glad i nemaština, bilo je mnogo ranjenika, a lekara i medicinskog osoblja veoma malo. Ratnoj bedi pridružila se i epidemija pegavca, koja je odnela veliki broj žrtava. Od pegavca je oboleo i veći broj bolničara i lekara. Epidemija je obuhvatila i civilno stanovništvo. Oskudicu sanitetskog kadra, donekle su popunili strani lekari (200 lekara i 500 školovanih sestara). U Srbiju tada dolaze lekari iz Rusije, Francuske, Engleske. Osim lekara, u Srbiju dolaze i humanitarne organizacije i medicinske misije iz Velike Britanije, uglavnom sa ženskim osobljem. Među njima su se isticale Bolnice škotskih žena. Ulogu glavne bolnice u Beogradu posle njegovog pada preuzele su bolnice u Nišu, Kragujevcu i Skoplju. Na čelu saniteta nalazio se pukovnik dr Lazar Genčić. Najveći centar, a ujedno i sedište Vrhovne komande, bilo je u Kragujevcu.

Njena familija potiče iz severne Škotske iz mesta Tejn. Porodica joj je bila imućna. Otac je bio direktor Škotske banke u Londonu. Veći deo detinjstva provela je u svom gradu. Nakon završene srednje škole odlazi u Glazgov gde 1896. godine upisuje medicinski fakultet. Studirala je na Koledžu Kraljice Margrete. Diplomirala je 1901. godine, kao jedna od prvih žena u državi. Po završenim studijama radila je kao doktor u svom Tainu, a zatim na ostrvu Kolonsej. Avanturstičkog duha, slobodoumna i hrabra, željna novog saznanja, dr. Elizabet Ros se 1909. godine zaputila u Persiju (Iran). Vraća se u Škotsku 1910. godine i prihvata posao brodskog lekara na brodu (Glasgow Line) za Indiju i Japan. Bila je prva žena brodski hirurg u Britaniji. Međutim, nakon ponovnog poziva iz Persije, doktorka Ros se vratila tamo gde je živela i radila do izbijanja Prvog svetskog rata.

Kad je čula da u Srbiji nema dovoljno doktora i medicinskih sestara, bila je veoma dirnuta i odlučila je da pomogne. Ponudila se da dođe iako je vladala epidemija tifusa. Prijavila se kao dobrovoljac i pod pokroviteljstvom vlade Rusije dolazi u Srbiju sredinom januara 1915. godine. Bila je svesna da dolazi u pakao i da će sigurno i ona oboleti. U zemlji je tada bilo tek 200 lekara i većina je dodeljena vojci. Najpre je otišla u Niš, a odatle su je poslali u Kragujevac, koga su zbog tifusa nazivali Mrtvim gradom. Bila je lekar u Prvoj rezervnoj vojnoj bolnici u Kragujevcu, a ta bolnica sa 200 postelja bila je pretvorena zapravo u zaraznu bolnicu, koju je vodio major dr Dimitrije Antić (1874–1955), kasnije profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kad je Elizabet stigla, u bolnici je bilo oko 200 bolesnika, a svi lekari i bolničarke su ili umrli, ili ležali među pacijentima. Iako svesna svih opasnosti, dr Ros se predala poslu. Bila je izuzetno hrabra, i znala je da nema mnogo šanse da preživi jer je tifus bio veoma rasprostranjen. Početkom januara 1915. u Kragujevac je stigla i prva jedinica Bolnice škotskih žena. U I rezervnoj vojnoj bolnici Škotlanđanke su susrele svoju zemljakinju dr Elizabetu Ros, koja je tu radila kao dobrovoljac i sa kojom su se odmah sprijateljile. Samo nedelju dana po dolasku u Kragujevac, i dr Elizabeta Ros počela je da oseća prve znake tifusa. Radila je sama u teškim uslovima ostajući sa bolesnicima sve dok je mogla da stoji na nogama. Kako u njenoj bolnici nije bilo sestara, pomoć joj je pritekla osoblje Bolnice škotskih sestara. Brigu o njoj vodila je dr Frensis Bejkfild i medicinske sestre Luiza Džordan, Medž Nil-Frejzer, Agnes Minišul, koje su se dobrovoljno javile. Posle 13 dana borbe sa tifusnom groznicom umrla je 14. februara 1915. na svoj 37. rođendan.

O radu i zalaganju dr Elizabete Ros, dr Antić je zapisao: „Dužnost mi je, a i mesto je ovde, da spomenem sa osobitim pijetetom ime jedne strankinje, koleginice iz Škotske, mis Elizabet Ros, koja, kao dobrovoljac, baš u najtežim momentima, beše pritrčala mojoj bolnici u pomoć. Ona je, bez ikakvog straha za svoj život, dan i noć, neumorno lečila bolesne vojnike od pegavca. Oko nje je sve padalo; ona je to gledala svojim očima i bila je svesna da i njoj ista sudbina predstoji; ali, i pokraj mojih molbi i opomena, da se poštedi, vršila je ona svoju tešku i uzvišenu dužnost do kraja neustrašivo. Na žalost, brzo je došlo ono, što je bilo neizbežno: inficirala se Mis Ros pegavcem. Još je hrabrija bila u bolesti: ona je mirno, nečujno ležala, teško bolesna, u vrlo skromnoj bolesničkoj sobici. Žalila je samo: zašto nije mogla još duže vremena da ukazuje svoju pomoć našim bolesnim vojnicima!”.

Dr Elizabeta Ros je uz sve vojne počasti sahranjena na groblju u Kragujevcu, februara 1915. godine. Sahrani su prisustvovali izaslanici Prestolonaslednika, Vlade, Vrhovne Komande, Crvenog Krsta, strani vojni atašei, svi lekari, lekarska misija Škotskih žena, mnogobrojni oficiri i građani. Politika je na naslovnoj strani objavila vest o smrti i sahrani dr Elizabete Ros.