Početna Događanja Učenici SDŠ iz Hesena: „Reči koje iz srca dolaze najdalje odjekuju”

Učenici SDŠ iz Hesena: „Reči koje iz srca dolaze najdalje odjekuju”

„Iako su daleko od svoje otadžbine, deca koja pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen još jednom su pokazala da Srbiju nose u srcu. Zato su se vrlo rado odazvala na poziv drugara iz Grčke i učestvovala u virtuelnom horu zajedno sa vršnjacima iz još šest zemalja. Njih 230 ukupno pokazalo je da, bilo da se pevaju ili samo pevuše, reči koje iz srca dolaze najdalje odjekuju. Zajedničkim izvođenjem himne ’Bože pravde’ čestitali su svojoj zemlji najvažniji praznik”, istakle su nastavnice Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Hesen, Bojana Rakonjac, Tatjana Milanović i Sonja Zrnjić.

Foto: arhiva T. Milanović

Kao što smo već pisali i video objavili u čast Dana državnosti Srbije deo učenika Srpske dopunske škole iz Grčke, Nemačke, Švajcarske, Belgije, Norveške, Danske i Južnoafričke Republike  zajedno su otpevali su srpsku himnu.

Pored učešća u tom projektu đaci Srpske dopunske škole u Hesenu  na časovima organizovanim preko aplikacije Zum i Gugl učionice govorili su o Danu državnosti i njegovom istorijskom kontekstu. „Naučili su zašto se baš na Sretenje ovaj praznik proslavlja, podsetili se koji su državni simboli i kako veliki pesnici pevaju o otadžbini. Još jednom su svi zajedno pokazali da školu ne čine zidovi, već deca i njihovi  nastavnici”, istakla je nastavnica Bojana Rakonjac. Redovna nastavna u skoro svim školama u Nemačkoj se i dalje odvija onlajn pa tako i nastava na srpskom jeziku.

Objašnjeno na času mnogo toga, između ostalog zašto se baš na Sretenje proslavlja Dan državnosti
Foto: T. Milanović