Početna Moja Priča Ema Jovanović iz Alontea u Italiji svoje Homolje i volela bi tamo...

Ema Jovanović iz Alontea u Italiji svoje Homolje i volela bi tamo da živi

Svestrana Ema Jovanović
Foto: arhiva M. Jovanović

Dvanaestogodišnja Ema (Emma) Jovanović  iz Alontea u Italiji učenica je šestog razreda i sjajan je đak. Pored redovne škole u Italiji pohađa i Srpsku dopunsku, gde je takođe odličan đak. Nastavnica Dragica Dodenović je puna hvale o Emi i njenim drugarima, koji se trude da što bolje savladaju srpski jezik, kulturu, običaje i istoriju svoga naroda. Ema mnogo voli Srbiju i sa svojima rado odlazi u selo Voluja, koje se nalazi između Majdanpeka i Kučeva. Tamo ima baku i deku, koje obožava i sa kojima tokom letnjeg raspusta puno vremena provodi. Posebno voli da je tamo u julu i avgustu  kada se održavaju takmičenja u spremanju riblje čorbe i pasulja, jer se tada svi iz sela (koje ima 1123 stanovnika) okupljaju. Nakon proglašenja pobednika i nastupa folklornog ansambla sledi velika igranka u kojoj Ema uživa. Tada je i njega prilika da pokaže kako igra folklor, na čije probe ide sredom i nedeljom. Pored folklora Ema se bavim klasičnim baletom.

„Najviše volim letnji raspust jer se tada vraćam u svoje rodno selo, kako bi provela dragoceno vreme sa bakom i dekom, posebno u prirodi. Kada budem odrasla želja mi je da se vratim u Srbiju”.
Ema mnogo voli da čita i omiljena knjiga joj je Dečija Odiseja. Od svih predmeta najviše voli likovno. „Od malena sam volela da crtam i da kreiram. Kreativnost, mašta, stvaranje novih ideja kao i crtanje su i dan danas moji hobiji . Tako je bilo i ostalo, ništa se tu nije promenilo. U tome uživam, to me smiriju. Jednostavno mi to leži“, istakla je Ema za portal Rasejanje.info.
Na likovnom konkursu Sveti Sava princ i prosvetitelj Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani u Kraljevu nedavno održanom njen rad je pohvaljen.

Živi sa roditeljima Majom i Slobodanom. Ima dve starije sestre Magdalenu i Marinu i već je tetka, jer najstarija sestra ima sina Aleksandra, koga Ema, kao i svi ukućani obožavaju.