Početna Događanja SPOJI u vanrednim okolnostima po 20. put pomogla ugrožene porodice na...

SPOJI u vanrednim okolnostima po 20. put pomogla ugrožene porodice na KiM

I pored pandemije izazvane koronavirusom i pored toga što je zaustavljeno mnogo humanitarnih akcija članovi Srpske pravoslavne omladine iz Inzbruka u Austriji uspeli su, preko predstavnika Narodne kuhinje Majka devet Jugovića da organizuju pomoć i da pomognu sedam porodica na Kosovu i Metohiji kao i predstavnike Narodne kuhinje. „Godina 2020. bila je za mnoge jedna od najgorih u poslednjih nekoliko godina. Za one malo optimističnije ona se ne može staviti u kategoriju „najgore“, ali je zasigurno bila jedna od najneobičnijih godina u poslednjih nekoliko decenija. Pre svega zbog pandemije koronavirusa, koja je mnogo toga promenila. Nama je umnogome otežala rad, pa tako 2020. godine po prvi put posle skoro 10 godina nismo mogli lično da isporučimo pomoć za sedam (7) porodica i Narodnu kuhinju u okviru naše 20. humanitarne akcije na Kosovu i Metohiji”, istakli su članovi SPOJI. „Bogu hvala, u deceniji iza nas smo razvili sjajne odnose sa mnogim bratskim organizacijama i pojedincima, pa su nam i ovaj put veliku podršku pružili prijatelji iz Dobrotvorne organizacije Eparhije raško-prizrenske Majka devet Jugovića kao i bratstvo manastira Visoki Dečani. Bez njihove pomoći ne bi bilo moguće isporučiti pomoć svim porodicama, iako ni njima nije bilo lako zbog pandemije” dodali su.

Uprkos pandemije,  oni su uspeli, da u rekordnom vremenskom roku, od 28. juna do 28. jula 2020, uz pomoć preko 160 donatora sa skoro svih strana sveta prikupe novčanu vrednost u iznosu. „Od velike pomoći bila je i sportska akcija podrške našoj humanitarnoj akciji koju smo pokrenuli sa našim prijateljima iz Invenies trening centra u Petrovcu na Mlavi. A kao i svake godine i ove godine su nas u našoj akciji podržale mnoge ličnosti iz raznih oblasti, udruženja, institucije kao i mediji: pevač narodne muzike Ivan Kukolj Kuki, Jasna Đurović sa TV Prva, fudbalski trener Vladimir Janković, glumac Viktor Savić, fudbaler Ognjen Koroman, glumica Vesna Stanković, glumica Jelena Puzić, košarkaš Tadija Dragićević, olimpijac Milan Grahovac, voditelj Stefan Popović, američki fudbaler Talib Vajz, Kosovski Božuri, sportski novinar Dimitrije Nišavić, fudbaler Ivan Gvozdenović, fudbaler Milan Stojanović, fudbaler Marjan Marković, FK Partizan, THC la Familija, Feđa Dimović iz Beogradskog sindikata, aktivista zdrave životne sredine Nikola Popović, humanitarac i frizer Željko Stanojlović Keša, Lortus medija i RTV Mlava iz Petrovca, RTV Braničevo, Frankfurtske Vesti, Radio-televizija Srbije (RTS), TV Hram, portal Naši u svetu, portal Rasejanje.info, Srpsko kulturno udruženje Sloga Upsala iz Švedske, Bavarsko-srpski akademski forum iz Minhena, Eparhija zvorničko-tuzlanska, Delije iz Milvokija i Ontarija, Naš način bend iz Pančeva i muzički ansambl Luča”, istakli su u ovoj humanitarnoj organizaciji.

Organizacija Majka devet Jugovića je u ime SPOJI u periodu od kraja avgusta do kraja septembra prethodne godine isporučila pomoć u vrednosti od 4.742,10 evra za tri (3) porodice i Narodnu kuhinju. Za Stojanovića iz Novog Naselja (Radojče (47), Natašu (42), Jovana (19), Dušana (16) i Dunju (71)) obezbeđeni su novi PVC prozori i vrata u vrednosti od 1000 evra, kako bi kuća gubila manje toplote naredne zime.

Za porodicu Stojković iz Kusca (Slobodana (31), Jelene (24), Marka (29), Dragana (25), Andreja (1), Zlatka (55), Javorku (55))kupljen je  materijal za opremanje novog kupatila u vrednosti od 1.501,00 evra.

Građevinski materijal u vrednosti od 1000 evra obezbeđen je porodici Simić iz Vrbovca (Daliboru (37), Sanji (33) i Andreju (13). Oni žele da ostanu na KiM i da prošire porodicu. Kao i sve ostale porodice žive u veoma teškim finansijskim okolnostima. Grade sopstveni dom tek im donacija SPOJI u građevinskom materiju itekako bila potrebna.

Za Narodnu kuhinju u Prekovcu, koja brine o stotine ljudi, pomognuto je  kupovinom 564 kg pasulja u vrednosti 1.240,80 evra.

Prenosimo i ostatak izveštaja humanitarne organizacije SPOJI kako je dalje utrošen novac:

Što se nabavke i isporuke pomoći u Metohiji tiče u tome nam je pomogla bratija manastira Visoki Dečani koja je tokom jeseni 2020. isporučila pomoć u vrednosti od 6.503,50 evra za četiri porodice.

Šestočlana porodica Đurić iz Osojana: Nikola (22), Slađana (20) i mali Damjan (2) žive s Nikolinim roditeljima i njegova tri brata i sestrom. Niko nije zaposljen, a dobijaju minimalnu podršku države Srbije.

Naša bratska organizacija Srbi za Srbe nedavno im je izgradila štalu. Obezbedili smo im dodatni građevinski materijal u vrednosti od 1.498,50 evra. Po kompletnom završetku štale mogli bi da nabave krave i telad i da počnu da se bave stočarstvom.

Planirano je bilo da pet ovaca u vrednosti od 750,00 evra kupimo porodici Đošić iz Tučepa u Metohiji, kojoj je krajem jula 2020. vuk zaklao 23 ovaca. Zajedno sa našim bratskim organizacijama Fondacija Delije i Svi za Kosmet hteli smo da im obezbedimo svih 23 ovaca. Pošto su im naše bratske organizacije već obezbedile prvih 18 ovaca, Ljubiša Đošić je odlučio da pet ovaca namenjenim njegovoj porodici ustupi porodici Đurić iz Osojana i tako podrži jednu od mlađih porodica. Ovo je zaista lep gest koji uliva nadu u bolje sutra i širi pozitivan duh i slogu među našim ljudima.

Još jedna mlada porodica su Čukarići iz Velike Hoče: Aleksandar (34), Milka (29), Magdalena (7), Ognjen (6) i Vukan (1). Ni kod njih nažalost niko nije zapošljen. Aleksandar je radio u manastiru Visoki Dečani, ali je morao da prestane zbog koronavirusa. Naša takođe bratska organizacija Srpski centar iz Beča im gradi kuću, a mi smo im obezbedili zamrzivač, šporet na drva i garnituru u vrednosti od 1.055,00 evra.

Mnogobrojna familija Micić takođe iz Velike Hoče: Ljubiša (57), Daliborka (43), Aleksandra (24), Nikolija (22), Jelena (18), Julija (6). Baka Radmila i deda Staniša, koji su bili žrtve napada tokom Martovskog pogroma 2004. godine u Metohiji, takođe žive sa njima u istom domaćinstvu. Nažalost, svi su nezaposljeni i žive od oko 230 evra mesečno (socijalni i dečji dodatak). Pored toga, majka Daliborka je obolela…

Njima smo uz pomoć dečanske bratije obezbedili pećno grejanje za predstojeće zime u vrednosti od 1.200 evra.

Na istom području pomažemo i mladoj porodici Dubić, koju stvaraju Leonid (29) i Jasmina (23) iz Osojana, koji su se nedavno uzeli i u 2021. očekuju prvo dete. Donedavno su živeli u selu Lukavac kod Leonidove majke, braće i sestara, ali zbog nedostatka prostora privremeno su se preselili u mali stan u Osojanu. Leonid je trenutno nezapošljen, ali želi da se bavi poljoprivredom. Jasmina studira pedagogiju i radi kao učiteljica u osnovnoj školi u Osojanu i prima platu od oko 250 evra mesečno.

Ministarstvo za povratak želi da im sagradi kuću, ali uslov je da imaju svoj plac na kojem bi se gradila kuća. Našli su plac za 4.500 evra i uzeli kredit od 2.500 evra. Sa preostalim iznosom od 2.000 evra, želimo da im pomognemo da svoj san ostvare brže i da se stabilizuju u Metohiji.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa vlasnik placa koji kupuju, Srbin koji živi u Sloveniji, nije dolazio u Metohiju, te nije mogla biti izvršena primopredaja 2.000 evra koje im doniramo za plac. Kako se situacija u vezi s pandemijom ni početkom 2021. nije mnogo poboljšala i vlasnik placa nije mogao da dođe, rešili smo da ga pitamo da nekog svog opunomoći kako bismo mu uplatili novac, a što je najvažnije kako bi Dubići napravili ogroman korak ka svojoj sopstvenoj kući gde će osnovati svoju porodicu i učvrstiti korene u Metohiji. U tome smo uspeli tek pred kraj februara 2021…

Tako 2020. godine nismo, kao skoro i uvek do sada, lično da obiđemo porodice i isporučimo im pomoć, ali se iskreno nadamo da ćemo uskoro u 2021. godini moći da obiđemo porodice u „kontrolnoj poseti“ kako bismo se uverili o završenim radovima i o namenski iskorišćenoj pomoći.

Ipak, iako je 2020. godina mnogo toga otežala u našem radu, veoma smo radosni što smo u rekordnom roku, pa čak i bez mnogih aktivnosti koje nismo mogli da organizujemo zbog pandemije, uz podršku brojnih donatora sa raznih strana sveta uspeli da sakupimo dovoljno sredstava kako bismo pomogli ovo sedam porodica sa ukupno 13 dece i Narodnu kuhinju.

Znajući da je naša podrška i dalje potrebna našem narodu na Kosovu i Metohiji, želimo ovom prilikom još jednom da se zahvalimo bratskoj organizaciji Majka devet Jugovića i bratiji Visokih Dečana, bez čije pomoći i podrške bi isporuka pomoći išla mnogo teže, kao i mnogobrojnim donatorima na njihovoj ljubavi prema onima kojima je pomoć najpotrebnija, nadajući se da ćemo i ubuduće moći da računamo na njihov odziv, podršku i dobro srce u sličnim humanitarnim akcijama koje su pred nama.

I na kraju članovi SPOJI pozvali su ljude dobre volje da daju dobrovoljni prilog za pomoć socijalno ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji. Dodane informacije se mogu dobiti https://spoji.org