Početna Moja Priča Kristini Đorđević iz Bazela dodeljena još jedna vredna nagrada

Kristini Đorđević iz Bazela dodeljena još jedna vredna nagrada

Nakon divne vesti da je Kristina Đorđević iz Bazela u decembru mesecu prošle godine dobila prvu nagradu Švajcarskog saveza hemije ovih dana stigla je još jedna – Kristina je osvojila prvo mesto „Lab Sciences Award 2021”.  To je nagrada kojom se nagrađuju diplomski radovi i posvećena je tehnologijama koje se koriste u medicinskim laboratorijama. Dodeljuje je Toolpoint – kome pripadaju firme sa ciriškog područja, koje su se udružile sa ciljem da okupe i unaprede ekspertizu automatizacije u laboratorijama. Nagrada ima dva cilja – jedan je da istakne važnost dugoročnog dobrog obrazovanja na širokoj osnovi (i to je glavni razlog zašto se dodeljuje za diplomski a ne za master ili doktorski rad)  i drugi da promoviše laboratorijsku tehnologiju. U eri personalizovane medicine bilo bi skoro nemoguće donositi terapeutske odluke bez laboratorijske dijagnostike, jer se radi o visokoj tehnologiji, zbog koje je bitno imati najbolje ljude i najbolje obrazovanje.

Nagrada je naravno velika motivacija za Kristinin dalji razvojni put i velika sreća. Za portal Rasejanje.info Kristina je opisala kako se osećala kada je saznala za osvojeno prvo mesto: „Bio je to čudan momenat. Moj profesor se izuzetno radovao, dobra drugarica sa kojom se znam već 15 godina me je zvala uplakana uz pozitivan komentar da ne može da veruje da mi se sve ovo dogodilo a moja prva asocijacija je bila na moju porodicu. Prvi poziv bio je upućen mojoj mami Vesni. Kada sam joj rekla, ona nije mogla da dođe sebi. Svi smo bili mislili isto, da je verovatnoća vrlo mala da neko za jedan rad dobije dve nagrade i to sa prvim mestom. Još ne mogu baš potpuno da shvatim šta mi se sve izdešavalo, ali je osećaj sjajan”, pojasnila je Kristina.

A mama Vesna je na svom Fejsbuk profilu uz Kristininu sliku napisala: „To ona mala što kao dete volela da se umaže čokoladom. Ona što se umesto sa Barbikama, igrala mikroskopom. Što ne želi da joj se nameću norme, već živi svoj san. Ona što kaže da joj majka mnogo stroga bila, i stalno joj „drobila“ da se uči za sebe, a ne za ocenu. E, ta mala opet osvojila 1. mesto”.

Sa mama Vesnom, tatom Miletom i bratom Brankom
Foto: arhiva K. Đorđević

Dodela prva tri mesta bila je, zbog pandemije virtualna. „Na dan dodele, koja je zbog pandemije bila onlajn, radila sam u laboratoriji tačno do 5 min pred dodelu. Moj profesor i jedna koleginica sa posla su bili direktno uz mene. Mnogi moji drugovi i drugarice su pratili dodelu od kuće”, priseća je Kristina i dodaje. „Kada sam bila videla ko je osvojio drugo mesto, mogla sam još i da se iskontrolišem ispred kamere. Sve je onda bilo jasno. U sebi sam se izuzetno radovala i nisam mogla da verujem da sam ja ta, koja je ponovo osvojila prvo mesto. I dalje se mnogo radujem”, dodala je Kristina Đorđević za portal Rasejanje.info.

Kod dodele ove nagrade ceo proces je bio drugačiji nego kada je Kristina osvojila nagradu Švajcarskog saveza hemije. Tada je stigao mejl da je dobila nagradu gde postoji samo jedno prvo mesto. „Ovde je to sve bilo drugačije. Prvo je bilo izbor deset najboljih, gde je svako morao da održi prezentaciju pred žirijem. Potom se čekalo nedelju dana da nam se javi da li smo jedan od pobednika, to znači da li smo ušli u izbor za prva tri mesta. Kada sam čula da sam jedan od pobednika bilo mi je neverovatno. Dobiti jednu značajnu nagradu ju već nešto veliko, ali dobiti dve i to za isti rad, je zaista retkost. Pre bi čovek dobio na lutriji nego ovako nešto osvojio. Ali ponavljam mnogo sam srećna što se to meni baš desilo”.

Ipak na proglašenje prva tri mesta se čekalo nekih mesec dana, pošto su sva tri kandidata morali da snime kratak film od jednog i po minuta. „Ceo rad mi je tada ponovo prošao kroz glavu. Sva ta tenzija oko samog rada, nove nagrade, novog uspeha bila je prisutna sve vreme”. Na naše pitanje šta ta nagrada konkretno znači za Kristinu ona je rekla da je to dokaz da je uradila dobar posao. I to posao koji je radila od srca.

„Iskreno rečeno, u kombinaciji sa ove dve nagrade, to je baš dokaz da sam uradila dobar posao i da se sav moj trud isplatio. Ali kada se prisetim mog rada, osećam koliko sam zaista radila od srca i jasno mi je da sam na pravom putu i radim ono u šta verujem i volim”, uz divan osmeh pojasnila je Kristina. „Isto tako me ispunjava što znam, da se metoda i tehnika koja je obrađena u mom diplomskog radu (bečleru) još uvek istražuje i isto tako koristi u projektu i u industriji. Sam osećaj da je sve stabilno i da sve dobro funkcioniše je sjajan”, dodala je Kristina.

Kristina Đorđević u laboratoriji
Foto: arhiva K. Đorđević

„Sam rad kao i nagrade, pokazuju da je barem sve do sada bilo kako treba i da sam na dobrom putu”.Kristina je mišljenja da će joj ove nagrade puno pomoći u daljem izboru posla, da će olakšati neke stvari ali da su je i dodatno motivisale.

Na pitanje šta bi najviše volela da joj se desi u narednom periodu stigao je emotivan odgovor. „Jedva čekam da što pre odem do Srbije kod babe i tetke u Beograd, kao i da vidim naše divne komšije u Lukovici. Ne bi mi baš bilo dobro da ni ove godine ne uspem da zbog korone ne odem „kući”, kako ja volim da kažem.
Redakcija medijskog portala Rasejanje.info Kristini od srca čestita i ovu divnu osvojenu nagradu.

Prezentacija Kristininog rada