Početna Događanja Proslava Uskrsa u Beču

Proslava Uskrsa u Beču

Drugog dana Uskrsa u hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču proslavljena je parohijska slava
Foto: arhiva FB stranica episkop Andrej

Za razliku od prethodne godine kada je Uskrs u Austriji proslavljen bez verznike, ove godine su služene su praznične liturgije u prisustvu ograničenog broja vernika. Zbog toga je, kako bi veći broj vernika mogao da bude u hramu služeno više liturgiju. U Sabornom hramu Sveti Sava u Beču služene su tri praznične liturgije.

U želji da proslava Uskrsa stigne do što većeg broja njenih vernika Eparhija austrijsko-švajcarska objavila je, preko društvenih mreža, čestitku kratkim video snimkom dečijih horova.

Prvog, drugog i trećeg dana Uskrsa u Beču je služio vladika Andrej. U svojoj vaskršnjoj besedi vladika je pozdravio sveštenstvo hrama i sav prisutni narod sa radosnim vaskršnjim pozdravom, pohvalivši narod za njegovu ljubav koju gaji prema svojoj Crkvi, kao i za revnost i učešće u crkvenom životu. Takođe je pohvalio blagorazumnu poslušnost naroda prema svome sveštenstvu zbog držanja epidemijskih mera u cilju  zaštite od korona virusa. -Vaskrsna sila Hristova daruje nam se u crkvi, kao dar Božiji i danas, kao što je to bilo i u Hristovo vreme, kao i kroz čitavu istoriju crkve. Ona preobražava naš život ljudski iz smrtnog i prolaznog u besmrtno i neprolazno. Otuda mi nismo nikada sami, nego je Vaskrsli Gospod sa nama. I On Vaskrsli Gospod nas vodi i predvodi. Sa naše strane potrebno je poverenje i vernost Njemu, Gospodu, Pobeditelju smrti i Darodavcu večnoga života, poručio je episkop Andrej.

Na kraju Liturgije Episkop je pozdravio Ambasadora Republike Srbije u Austriji Nebojšu Rodića koji je bio prisutan zajedno sa suprugom. U otpozdravu, ambasador se zahvalio episkopu na gostoprimstvu i izrazio svoju radost što mu se pružila mogućnost da proslavi najveći hrišćanski praznik sa vladiom i našim narodom u Beču. Iskazavši zadovoljstvo činjenicom da se narod okuplja oko svoje crkve, da neguje svoju duhovnost i da čuva svoj identitet.

Drugog dana Uskrsa u hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču proslavljena je parohijska slava. Vladika Andrej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu. Povod ovog liturgijskog sabranja je hramovna slava i preslava – Sv. vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog, koje ove godine padaju u isti dan. „Liturgiji je prisustvovao maksimalan broj vernika prema važećim merama borbe protiv epidemije. Preosvešteni Episkop je u svome obraćanju okupljenima protumačio značaj „praznika nad praznicima“ i izrazio zadovoljstvo time kako su ovi radosni dani protekli u našim hramovima, pri tome se posebno zahvalivši sveštenstvu i pojcima na uloženom trudu“, saopšteno je iz Eparhije austrijsko-švajcarske. Prerezan je slavski kolač u radosnoj atmosferi. Vladika Andrej je izrazio nadu da će se život ne samo u ovoj eparhiji, nego i u čitavom svetu što pre vratiti svom redovnom toku.

Treći dan Vaskrsa u Sabornom hramu u Beču

Episkop Andrej služio je već tradicionalno trećeg dana Uskrsa svetu arhijerejsku liturgiju u Katedralnom hramu Svetoga Save u Beču. Sasluživali su prečasni jerej Filip Milunović, starešina hrama, protojerej Đorđe Pantelić, jerej Miljan Antić, jerej Miladin Vujković i protođakon Roman Fišer.

Episkop  je u svojoj besedi okupljenima protumačio značaj „praznika nad praznicima“ i izrazio zadovoljstvo time kako su ovi radosni dani protekli u našim hramovima, pri tome se posebno zahvalivši sveštenstvu i pojcima na uloženom trudu. Episkop je takođe izrazio nadu da će se život ne samo u našoj Eparhiji, nego i u čitavom svetu što pre vratiti svom redovnom toku.

Na kraju svete liturgije vladika Andrej je još jednom čestitao praznik radosnim hrišćanskim pozdravom “Hristos Vaskrse”, a zatim svim prisutnima su na blagoslov podeljena vaskršnja jaja.