Preminuo Feđa Stojanović


Feđa Stojanović
Foto: arhiva Atelje 212

Stigla je još jedna tužna vest da je istaknuti pozorišni, televizijski i filmski glumac Feđa Stojanović, prvak Ateljea 212, preminuo je 5. maja u Beogradu posle teške bolesti u 73. godini.

Stojanović je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine, u klasi prof. Milenka Maričića, a iste godine postao je i stalni član Ateljea 212.

Ostaće upamćen po velikom broju uloga koje je ostvario u Ateljeu 212, ali i u Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru Madlenianum, Malom pozorištu Duško Radović, Pozorištu Boško Buha, kao i u mnogobrojnim televizijskim serijama i filmovima.

Igrao je u filmovima Tamo i ovde, Ljubav i drugi zločini, Čarlston za Ognjenku,Flert, San zimske noći, Siroti mali hrčki, Mala noćna muzika, T.T. Sindrom, Kupi mi Eliota, Lepa sela lepo gore…

Stojanović je igrao i u niz TV serija, među kojima su Istine i laži, Žigosani u reketu, Vojna akademija, Montevideo, bog te video, Ulica lipa, Selo gori, a baba se češlja, Moj rođak sa sela, Bela lađa, Košarkaši, Stižu dolari, Kazneni prostor, Porodično blago, Srećni ljudi, Bolji život, Roman o Londonu, Šešir profesora Koste Vujića…

Dobitnik je nagrade Strahinja Petrović i Tanhofer FDU Beograd, kao i Povelje za izuzetnu ulogu na Filmskim susretima u Nišu 2002. godine.

Stojanović je radio i kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti BK Univerziteta.

Komemoracija povodom smrti Feđe Stojanovića održaće se u Ateljeu 212 u subotu 08. 5. 2021. godine u 12 časova. Kremacija je istog dana na Novom groblju u Beogradu u 14 časova, piše Atelje 212.