Početna In Memoriam Iz Pariza na poslednje putovanje do Srbije ispraćen Petar Petrović Pepi

Iz Pariza na poslednje putovanje do Srbije ispraćen Petar Petrović Pepi

Članovi porodice, prijatelji, poznanici, sveštenici, admiral Žan Pol Lakaj, članovi prefekture, nosači zastava, predstavnici ambasade Srbije u Parizu, Saveza Srba Francuske, mnogih srpskih udrženja iz crkve Svetog Save u Parizu u petak su na poslednje putovanje za Srbiju ispratili bračni par Petrović  – Snežanu i Petra Pepija.
Petar Petrović Pepi je preminuo u 4. marta a njegova supruga Snežana par dana ranije. Prote Nikola i Slaviša su održali opelo a od Petra Petrovića Pepija u ime Saveza Srba Francuske se dirljivim govorom oprostio predsednik Saveza Đura.

Pepi je bio nosilac srpske zastave i čuvar večne vatre na grobu neznanog junaka 14/18 ispod Trijumfalne kapije, počasni član Saveza Srba Francuske, predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u Parizu, nosilac Sretenjskog ordena. Kao što smo pisali Petar Petrović Pepi je preko četrdeset godina aktivno učestvovao u životu zajednice kao inicijator i realizator mnogih izvanrednih projekata ne štedeći svoje napore. Zahvaljujući njemu i pukovniku Tranijeu osamdesetih godina prošlog veka, oslobodioca Srbije, stari borci 14/18, sa Solunskog fronta su dolazili svakoga 11. novembra na svečanu komemoraciju kod Groba neznanog junaka na Trijumfalnoj kapiji u Parizu. Kada je Srpsko vojničko groblje u predgrađu Pariza bilo u oronulom i lošem stanju, na inicijativu Petra Petrovića Pepija obnovljeno. Takođe je učestvovao u obnavljanju memorijalnog groblja Jidrihovice u Češkoj, gde je sahranjeno 7100 srpskih vojnika i 189 ruskih vojnika. Bio je učesnik inicijative da se uredi „Srpska kuća” na Krfu, kao i postavke u muzeju Velikog rata u gradiću Mo, gde je Srbija dobila posebnu salu za ekspozicije.

Zahvaljujući Pepiju gradić Žosije na jugu Francuske, koji je bio domaćin srpskih gimnazijalaca po prelasku Albanije u Velikom ratu, država Srbija je odlikovala ovaj grad. Inicirao je Pepi da se za obeležavanje sto godina od Velikog rata dovede lokomotiva sa Solunskog fronta koja je bila izložena ispred Invalida. U gradu Kaburu na Altanskog okeanu bilo je polaganje spomen ploče Kralju Petru Prvom, kao i u gradu Bol.

Predsednik Saveza Ćetković je na komemoracije detaljnije govorio o navedenim akcija Petra Petrovića Pepija i oprostio se od njega rečima:  

„Mislim da će tvoja harizma i upornost ostati u večnom sećanju srpskom narodu u rasejanju u Francuskoj. Rastanci su svi teški i ceo život se razdvajamo od ljudi, prijatelja, rodbine, ali ovo razdvajanje sa tobom i tvojom vernom suprugom Snežanom je zaista veoma tužno. Sasvim sam siguran da oboje idete u bolji svet gde ćete svakako upoznajte sve tvoje prijatelje i saborce sa Zejtilnika, Krfa, Kajmakčlana, Jindrihovica, sa juga Francuskesa, sa Tiljea… Ti si im bio prijatelj, onaj koji je sačuvao njihove grobove od zaborava u teškim vremenima, kada su ih već svi zaboravili. Celog života si bio slobodan elektron, neukroćen i ponekad tvrdoglav, i često si se bunio i ljutio jer si bio nestrpljiv, ali Pepi, imao si divnu  dušu, imao si dušu i srce nevinog deteta. Svi živimo za ovaj dan, kada svoje živote moramo da iznesemo pred Gospoda. Siguran sam da ćeš naš dragi Pepi izaći pred njega okružen mnogim svojim saborcima iz Velikog rata, čije si sećanje na njih čuvao i za koje si nosio večnu zastavu do Trijumfalne kapije i gde god ima grobova srpskih i francuskih vojnika od Soluna, preko Beograda do Češke, od juga Francuske do Tijea i Pariza. Pamtićemo te kao vernog rodoljuba, večitog srpskog barjaktara koji će nastaviti na nebu da čuva i poštuje francusko-srpsko prijateljstvo. Slava ti Pepi i večni pomen tebi i tvojoj vernoj supruzi Snežani, amin”.

Sahrana Petra Petrovića Pepija i njegove supruge Snežane je u četvrtak 14. marta 2024. godine u 13.30 na centralnom Groblju u Beogradu (Dušanovac). Opelo će početi u 13 časova.