Početna In Memoriam In Memoriam – Petar Petrović Pepi predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u...

In Memoriam – Petar Petrović Pepi predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u Parizu

Nosilac srpske zastave i čuvara večne vatre na grobu neznanog junaka 14/18 ispod Trijumfalne kapije

(05.07. 1937. – 04.03.2024.)

U ponedeljak 4. marta 2024. u Parizu je u 87. godini preminuo Petar Petrović Pepi, počasni član Saveza Srba Francuske, predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u Parizu, nosilac srpske zastave i čuvara večne vatre na grobu neznanog junaka 14/18 ispod Trijumfalne kapije, kao i nosilac Sretenjskog ordena. Protekle nedelje nastradala je i njegova supruga Snežana.
Danas, u petak 8. marta u 13 časova u crkvi Svetog Save u Parizu (23 rue du Simplon) je ispraćaj bračnog para Petrović za Srbiju, za Beograd.  Svi koji budu došli na ispraćaj Pepija i njegove supruge Snežane su zamoljeni da umesto venaca i cveća koji ne mogu putovati sa njima u Srbima daju dobrovoljni prilog porodici ili crkvi.

Kako je istakao predsednik Saveza Srba Francuske Đura Ćetković Petar Petrović Pepi je preko četrdeset godina aktivno učestvovao u životu zajednice kao inicijator i realizator mnogih izvanrednih projekata ne štedeći svoje napore.
„Osamdesetih godina prošlog veka, zahvaljujući Petru Petroviću i pukovniku Tranije, unuku generala Tranija oslobodioca Srbije, stari borci 14/18, sa Solunskog fronta su dolazili svakoga 11. novembra na svečanu komemoraciju kod Groba neznanog junaka na Trijumfalnoj kapiji u Parizu. Oni su uvek bili toplo primljeni i dočekani naročito u vreme dva mandata predsednika Miterana. Njegovom zaslugom stari borci Velikog rata su jedina delegacija koja je mogla da položi venac na Grobu neznanog junaka a i zadnjem francuskom ratniku Lazaru Ponticeliju srpska delegacija je predala orden republike Srbije.
Kada je naše Srpsko vojničko groblje u predgrađu Pariza bilo u oronulom i lošem stanju, na inicijativu Petra Petrovića Pepija sve je popravljeno”, rekao je Ćetković.

Petar Petrović Pepi, predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u Parizu
Foto: Savez Srba Francuske

Ali to nije bilo sve. Petar Petrović Pepi je bio učesnik inicijative da se uredi „Srpska kuća” na Krfu, kao i postavke u muzeju Velikog rata u gradiću na severu Pariza Mo, gde je Srbija dobila posebnu salu za ekspozicije u kojoj je bila smeštena bronzana statua i na zidu veliki poster Milunke Savić, naveo je Ćetković.

„Obilazeći spomen kosturnicu koja se nalazi u Jidrihovice Republici Češkoj gde je sahranjeno 7100 srpskih i 189 ruskih vojnika (1914-1918) videći stanje u kojem se nalazi ta kosturnica, koja je bila poplavljena vodom, Petar Petrović je odmah kontaktirao Ambasadu i sve boračke ustanove u Srbiji kao i Skupštinu Srbije da se to vojničko groblje popravi i obnovi. Obratio se i pismom predsedniku Ruske Federacije Medvedevu 2012. godine i na njegovu inicijativu Ruska Federacija je završila sve radove.

Za vreme Velikog rata u malom gradu Žosije na jugu Francuske bilo je primljeno više hiljada srpskih gimnazijalaca koji su se tu oporavljali posle albanske golgote. Na predlog našeg Petra Petrovića predsednik Srbije Toma Nikolić je odlikovao grad Žosije 2017. godine za izuzetne zasluge čuvanja stogodišnjeg prijateljstva između Srbije i Francuske”
Za komemoraciju stogodišnjice Velikog rata upravo na inicijativu Petra Petrovića Pepija,  koji je radio zajedno sa Savezom Srba Francuske, dovedena je lokomotiva sa Solunskog fronta koja je bila izložena ispred Invalida.
„Poslednja inicijativa Petra Petrovića bila je polaganje spomen ploče Kralju Petru Prvom u istoimenoj ulici u gradu Kaburu na Atlanskom okeanu i u gradu la Baulle. Bez Petra Petrovića (87), Srbima i Francuzima poznatog po nadimku Pepi, već decenijama nije mogla da prođe organizacija ni jednog velikog događaja koji je u Francuskoj vezan za prijateljstvo dva naroda kovanog u Prvom svetskom ratu. Mislimo da će njegova harizma i upornost ostati u večnom sećanju srpskog naroda i dijaspore u Francuskoj. Iskreno saučešće njegovoj ćerki Katarini i sinu Milašinu. Večan pomen!”, istakao je Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske