Početna Događanja Druga godišnja proslava „Srpskog dana” održana na Univerzitetu Jona u Nju Rošelu

Druga godišnja proslava „Srpskog dana” održana na Univerzitetu Jona u Nju Rošelu

Generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Vladimir Božović, kao svečani gost, prisustvovao je godišnjoj proslavi „Srpskog dana” na Univerzitetu Jona u Nju Rošelu. U pitanju je drugi po redu skup ove vrste, u organizaciji američkog ogranka Saveza srpskih studenata u inostranstvu.

Ovom događaju, koji je okupio preko 300 učesnika, pored velikog broja studenata Univerziteta Jona, prisustvovali su i srpski studenti sa drugih univerziteta, predstavnici SPC, pripadnici srpskog rasejanja, kao i zvaničnici Univerziteta Jona.


Foto: GK RS Njujork

Domaćin skupa je bio Lazar Paroški, direktor američkog ogranka Saveza srpskih studenata u inostranstvu. U obraćanju prisutnima, generalni konzul Božović je istakao značaj ovakvih skupova, ne samo za srpske studente, već i sve pojedince u SAD koji se identifikuju sa srpskom kulturom i nasleđem. Podvukao je krucijalni značaj očuvanja srpskog identiteta, uključujući jezik, običaje i tradiciju, za ovdašnju zajednicu. Osvrnuo se na nasleđe istaknutih ličnosti poput Svetog Save, Nikole Tesle i Mihaila Pupina, istakavši njihov suštinski doprinos srpskoj istoriji i globalnoj baštini. Naglasio je važnost da pripadnici srpskog naroda, nezavisno od toga gde se nalaze, poštuju svoje nasleđe i afirmišu tradiciju svojih predaka. Ukazao je na komplementarnost srpskog i američkog identiteta članova srpske zajednice u SAD, ohrabrujući ih da jačaju svoju ulogu kao američki građani i naslednici srpske kulture. Naglasio je da otelotvorujući principe američkog građanskog koncepta, podržavaju i vrednosti srpskog nasleđa.

Božović je zahvalio i drugim studentima Univerziteta Jona na njihovom prisustvu i interesovanju za srpsko nasleđe. Izrazio je ličnu zahvalnost organizatorima i istakao dalju kontinuiranu podršku GK RS u Njujorku ovakvim inicijativama, posebno onim koji dolaze od mladih ljudi čiji lični uspeh je takođe u funkciji promovisanja srpske kulture i omogućavanja još jačeg povezivanja ovdašnje zajednice sa maticom.

Najmlađi i najlađi učesnici sa generalnim konzulom RS iz Njujorka dr Vladimirom Božovićem
Foto: GK RS Njujork

Lazar Paroški je izrazio zahvalnost prisutnima i naglasio privrženost svoje organizacije promovisanju srpske kulture u okviru akademske interakcije na globalnom nivou. Istakao je povezanost organizacije sa Srbijom, kao i uspešnu saradnju sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Njujorku.

Na manifestaciji su nastupili predstavnici Kulturno-umetničkog društva Opančići, koji su prikazali tradicionalnu srpsku nošnju i igru, kao i moderne muzičke prezentacije srpskih studenata. Posebnu pažnju je privukla specijalna gošća Juhiun Li svojom izvedbom pesme „Tamo daleko”.

Prisutni su imali priliku da uživaju u tradicionalnim srpskim specijalitetima pripremljenim za ovu priliku. Organizacija srpskih studenata u Americi, koja je aktivna u SAD, ima za cilj da olakša integraciju srpskih studenata u njihova nova akademska okruženja, istovremeno podstičući veze sa srpskom dijasporom i maticom.

Izvor: GK RS Njujork