Početna Događanja Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije „Svesrpski dečji sabor“...

Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije „Svesrpski dečji sabor“ DKCB održava se od 15-24. maja

U okviru Svesrpskog dečjeg sabora 2021 planirani su koncert narodnih igara, besplatne kreativne radionice kao i specijalna emisija na Jubjub kanalu Dečjeg kulturnog centra emisije RTS Svet

„SVESRPSKI DEČJI SABOR“ postao je već tradicionalna manifestacija koju pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića organizuje Gradska uprava grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograd, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

„Tom prilikom u Srbiju dolaze deca i mladi iz rasejanja želeći da upoznaju svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Boraveći u domovima svojih vršnjaka iz Beograda, deca i mladi upoznaju Srbiju, srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program, osmišljen od strane Dečjeg kulturnog centra Beograd (DKCB)“, poručili su iz ove ustanove.

Iako ove godine manifestacija neće moći da se održi u svom izvornom obliku, ona će nastaviti da neguje prijateljstvo i spaja decu širom sveta kroz onlajn koncerte, kreativne radionice i specijalnu emisiju.

„Deca u Srbiji imaće priliku da u DKCB pogledaju koncert narodnih igara Umetničkog centra „Talija“ u subotu, 15. maja, u 11 časova, a nakon toga da učestvuju u Radionici narodnih igara, Radionici kaligrafije i Horskoj radionici „Svi u glas“. Naredne subote, 22. maja, od 10 časova, biće održana Radionica primenjene umetnosti, istraživačka akcija „Zabavna istorija – Beograd kroz vekove“, Plesna radionica „Od stiha do pokreta“ i Likovna radionica „Likovna komunikacija kroz ornament“, poručila je Ivana Todorović, Urednik programa za odnose s javnošću i marketing DKCB.

„Učešćem u ovim programima deca će naučiti osnovne korake i karakteristike folklora iz različitih krajeva Srbije, upoznaće kaligrafiju i svet pisanja i pisama na našem prostoru, nakon čega će se oprobati u pisanju starim alatkama, a biće u prilici i da nauče pesme srpskih savremenih kompozitora i da čuju srpsku narodnu muziku. Deca i mladi koji više vole likovnu i primenjenu umetnost moći će, inspirisani tradicijom i ornamentom sa srpskih srednjovekovnih fresaka, da naprave svoju posudu od gline, ukrase je i oboje ili kroz autentično likovno rešenje da daju svoje viđenje ornamenta danas. Programi u okviru manifestacije su besplatni, ali je potrebno najaviti učešće dece zbog ograničenog broja polaznika na telefon 32 42 011“, dodala je Ivana.

Deca iz regiona i dijaspore učestvovaće u literarnoj onlajn radionici i razgovoru sa piscem Slobodanom Stanišićem na temu „Miloš Obilić – junak nad junacima“ i „Marko Kraljević i njegova braća“. Pored toga, održaće se onlajn dramska radionica „Gluma preko zuma“ Tijane Kesić, glumice i dramskog pedagoga. Kroz dramsku igru i improvizaciju deca će biti u prilici da vežbaju srpski jezik i komunikacione veštine.

„Emisija „Svesrpski dečji sabor 2021“ vodi nas na putovanje kroz vitešku prošlost Srbije. O pojmu i motivima viteštva u našoj istoriji govori narator i voditelj emisije Marko Aleksić, arheolog“ naglašeno je u DKCB.  U emisiji učestvuju i deca srpskog porekla iz deset zemalja – Francuske, Švajcarske, Danske, Bosne i Hercegovine, Italije, Hrvatske, Slovenije, Australije, Amerike i Kanade, koja u formi video linka prikazuju kako se kroz igru, pesmu, književnost i govorništvo čuva jezik, tradicija i kultura Srbije van granica naše zemlje, upućujući poruke prijateljstva i podrške svojim vršnjacima u Srbiji. Svojim stvaralaštvom predstavljaju se i deca koja žive u Srbiji. Premijerno emitovanje emisije biće na kanalu RTS Svet kao i na Jutjub kanalu Dečijeg kulturnog centra Beograd u nedelju 23. maja u 12.15.

Podsećamo i na tekst Učenici Srpske škole iz Francuske, Italije i Slovenije učestvovaće na Svesrpskom dečjem saboru, sa portala Rasejanja info gde su se učenici Dopunske nastave u Francuskoj, Italiji i Sloveniji spremali za ovu manifestaciju i kada su  posredstvom Ambasade Republike Srbije u Parizu i u Ljubljani i Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu, takođe uz pomoć Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i uz saglasnost i podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, pripremili tri video-zapisa, kojim će se predstaviti na ovom Svesrpskom saboru 2021.