Početna In Memoriam In memoriam Spasoje Milićević

In memoriam Spasoje Milićević

Spasoje Milićević ipođakon hrama Svetog Arhangela Mihaila u Filingen-Šveningenu u Nemačkoj preminuo je prošle nedelje, 11. maja u 67. godini. Rođen je 23. maja 1954.g. u selu Gornja Paklenica pod padinama Ozrena, blizu Doboja, u čestitoj pravoslavnoj porodici. „Od malih nogu je vaspitavan u pravoslavnom duhu i očuvanju srpske tradicije i običaja što je celi život čuvao i nosio sa sobom“, rekao je protojerej-stavrofor Milenko Marković paroh parohije u Filingen-Šveningenu.

Tako je nastavio da živi sa svojom suprugom Milinom i u malom švarcvaldskom gradiću Tribergu. Po dolasku u Nemačku, priključio se crkvenoj zajednici Sv. Arhangela Mihaila u Filingen-Šveningenu, gde je bio jedan od aktivnijih članova zajednice. Od prvog do poslednjeg dana neumorno je radio na izgradnji hrama, svetosavskog doma, zvonika, kapije i svega onog što je urađeno u proteklih 20 godina. A osim toga, najpre kao čtec, a onda i ipođakon revnosno je služio oltaru svetoga hrama.

„Uvek je rado odlazio za Srbiju, ali se uvek i rado vraćao, jer je bio posebno vezan za ovu parohiju i ovaj hram u koji je sebe ugradio. Kad je skoro sve radove priveo kraju i kad je trebalo da se vrati u tazbinu, u Belosavce kod Topole, svoju dušu je predao Gospodu. Njegova nesebična ljubav prema Bogu, prema Crkvi i svome rodu, najbolje svedoče o njegovom karakteru. I ako je jako skromno živeo, njegovi prilozi, kako Crkvi tako i bližnjima, uvek su bili među prvima“, dodao je otac Marković.