Početna Škola Počeo upis đaka da bi se otvorilo odeljenje Srpske škole u Triru

Počeo upis đaka da bi se otvorilo odeljenje Srpske škole u Triru

U Triru u Nemačkoj se otvara razred Srpske dopunske škole
Foto: Vikipedia

Iz godine u godinu sve je veći broj razreda Srpske dopunske škole u Nemačkoj. Interesovanje za srpskim jezikom vlada i kod predstavnika Srba koji žive u rasejanju u više generacija ali i kod dece, koja su sa svojim porodicama nedavno pristigla iz Srbije i Republike Srpske.

Broj đaka u Nemačkoj je značajno porastao od kada je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preuzelo brigu o nastavnicima koji rade u pokrajinama Hesen i Bavarska. Do tada je nastava bila organizovana u Baden-Virtembergu, Berlinu, Bremenu i Hamburgu.

Lepa vest stiže i iz pokrajine Rajnland Pfalc iz grada Trira, gde postoji mogućnost da se otvori novo odeljenje Srpske dopunske škole. „Na osnovu interesovanja naših građana koji žive i rade u pokrajini Rajnland – Pfalc, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu,  školskoj 2021./2022. godini u Triru može da počne dopunska nastava na srpskom jeziku, za decu od 7 do 14 godina koja žele da uče srpski jezik, upoznaju srpsku tradiciju, kulturu i steknu osnovna znanja iz nacionalne istorije i geografije“, istakle su koordinatorka Srpske dopunske škole za više država u Evropi i Južnoj Africi Biljana Bukinac* i nastavnica Tanja Ajder Padežanin. Da bi se formiralo odeljenje potrebno je da se prijavi 20 učenika. Upis je u toku.

Nastavu realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koje obezbeđuje novčana sredstva, tako da je škola za učenike besplatna. Uče se predmeti: Srpski jezik i kultura, Moja otadžbina Srbija i Osnove kulture srpskog naroda.

„Dopunska škola ima za cilj učenje i negovanje srpskog jezika kao maternjeg jezika učenika, razvijanje i jačanje svesti o svom nacionalnom i kulturnom identitetu kroz upoznavanje srpske kulturne baštine i održavanje trajnih veza sa otadžbinom“, dodale su Biljana Bukinac i Tanja Ajder Padežanin.  

Svi zainteresovani za dopunsku nastavu mogu da se jave koordinatoru Bukinac putem mejla biljana.bukinac@mpn.gov.rs ili nastavnici Tanji Ajder Padežanin na broj telefona +4917637857616.

*Biljana Bukinac je koordinator obrazovnog vaspitnog rada u inostranstvu za države Nemačka (ali ne i za pokrajinu Baden-Virtemberg), Švajcarska, Danska, Norveška, Velika Britanija, Belgija, Grčka i Južnoafrička republika.