Svetlani Matić iz Beča dodeljena Srebrna Teslina medalja – Tesline naučne fondacije iz Filadelfije


Nagrada i Tesline naučne fondacije za Svetlanu Matić iz Beča
za pruženu podršku i uspešnu saradnju
Foto: arhiva S. Matić

„Veoma sam srećna i ponosna što sam dobitnica Srebrne Tesline medalje i Zahvalnice zbog zasluga na polju obrazovanja i kulture, učinjenih za srpski narod, a zahvaljujući odluci Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i predsednika Nikole Lončara. U nadi da ću u daljem radu opravdati poverenje i ovako visoko odlikovanje, zahvaljujem se članovima, predsedniku i počasnom direktoru, ove ugledne institucije, koji su odlučivali o nagradama“, reči su Svetlane Matić, profesorke, pedagoga, književnice, osnivača i predsednice Austrijsko srpskog kulturnog društva Vilhemina Mina Karadžić iz Beča, velike društvene aktivistkinje u austrijskog prestonici, nakon dobijanja ovog velikog priznanja iz Amerike. Uz opis svoga osećanja i oduševljenja Svetlana je na društvenim mrežama podelila i Teslinu izjavu: „Kada sam bio suočen sa nekim iscrpljujućim zadatkom, radio bih na njemu i vraćao se ponovo i ponovo dok ga ne bih završio. Tako sam praktikovao dan za danom, od jutra do noći. Isprva je to zahtevalo snažan mentalni napor usmeren protiv sklonosti i želja, ali kako su godine prolazile, ovo suprostavljanje je slabilo, i na kraju moja volja i želja postale su jedno i isto. Takve su one i danas, i to je tajna svih mojih uspeha“.

Na zahvalnici koji je Svetlana Matić dobila od Tesline naučne fondacije stoji za pruženu podršku i uspešnu saradnju stoji i „Čovečanstvo u kome će vladati harmonija i neprekidno kruženje pozitivne energije, kao i obrazovni sistem koji će mladi ljude spremiti da daju pun doprinos opštoj dobroti, osnove su vodilje Tesline naučne fondacije“.  

Svetlana Matić, koja u glavnom gradu Austrije u osnovnim školama predaje srpski, hrvatski i bosanski jezik, učesnica je mnobrojnih i stručnih skupova. Saradnica je pedagoških časopisa i listova, kao što su Učitelj, Prosvetni pregled, Nastava i vaspitanje, Spoji itd. Napisala je jedanaest udžbenika i knjiga poezije i proze. Redovna je članica Udruženja književnika Srbije, Matice srpske, Udruženja Milutin Milanković, SPKD Prosvjeta Austrija, Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, dopisni član Odeljenja društvenih nauka Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka (SKAIN) i potpredsednica Udruženja Vukova porodica.

Za svoj vredan i marljiv rad dobila je mnogo nagrada i priznanja.  Na VII Vukovom pedagoškom saboru u Tršiću 2009. dobila je prestižno priznanje Vukova povelja, koje joj je dodelio Pedagoški pokret Srbije za vrhunska ostvarenja u razvoju obrazovanja i nacionalne kulture. Kao realizatorku mnogih relevantnih projekata, kojim je podstaknuto očuvanje maternjeg jezika i kulturnog identiteta učenika, ali i dvojezičnost, posebnim priznanjem nagradilo ju je Ministarstvo za obrazovanje, umetnost i kulturu Republike Austrije i  Kultur Kontakt Austria 2010. Za izuzetno zalaganje i angažovanje u školskoj pedagoškoj praksi, te 2010. joj je uručena i nagrada Bečkog školskog saveta, a 2011. specijalno priznanje za uspešan savetodavno-pedagoški rad od strane austrijskih vlasti.

Zahvalnica Tesline naučne fondacije za Svetlanu Matić
Foto: arhiva S. Matić

Ministarstvo vera i dijaspore Republike Srbije i Kulturno-prosvetna zajednica Srbije ovenčali su 2012. Svetlanu Matić Zlatnom značkom za nesebičan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u razvoju kulturnih delatnosti. Iste godine, za čitanku Dečji biseri priznanje joj je Specijalnom plaketom za stvaralaštvo u dijaspori Sima Cucić odalo Udruženje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa. To udruženje, zajedno sa Kulturno-prosvetnom zajednicom opštine Sečanj, darovalo je specijalnom nagradom i Svetlaninu pesmu „Staza kojom hodaš”.

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije udelio joj je 2014. Plaketu za zbližavanje matice i dijaspore. Redakcija književnog časopisa za decu Vitez i Beogradski festival pisaca za decu Vitezovo proleće uvrstili su je u red dobitnika 2015. Zlatne povelje za izuzetan i dragocen doprinos ulepšavanju sveta deteta.

Usledili su: Priznanje niške Kancelarije za saradnju sa dijasporom za jednog najboljih dopisnika iz dijaspore (2015), Priznanje „Ambasador Pesničke republike za Austriju” Banatskog kulturnog centra (2016), Književna nagrada „Mihajlo Ćupović” Udruženja književnika Srbije i Književne zajednice Zlatiborskog okruga u Beogradu za ukupan doprinos književnosti za decu (2016) i Priznanje „Prijatelj satire za dijasporu” Beogradskog aforističarskog kruga (2017). Laureatkinja je i Nagrade „Rastko Petrović” za 2018. Matice iseljenika i Srba u regionu, za delo „Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić”.

Objavila je tri udžbenika Naš jezik, bukvar ; Nastavni listovi za nastavu na maternjem jeziku i Krštenje u nastavi pravoslavne veronauke, kao i osam dela u poeziji i prozi Dečji biseri, čitanka; IgraKnjiga za decu i odrasle, poezija; O ljubavi s ljubavlju – Dečji iskazi i aforizmi o ljubavi, koautor: Aleksandar Čotrić; Majka – Pesme za decu i odrasle, poezija na srpskom i nemačkom jeziku; Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić ; Ich dichte am Tag, dichte in der Nacht – Briefe an Mina Karadžić; Pozdrav Milici Stojadinović Srpkinji, biografija kao i Srbi u Austriji, monografija, koautor: Marko Lopušina.