Početna Događanja Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu predstavila digitalnu prijavu...

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu predstavila digitalnu prijavu na onlajn konkurs za sufinansiranje projekata

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pozdravio predstavnike srpskog rasejanja na onlajn konferenciji
Foto: arhiva MSP RS

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu organizovala je danas onlajn konferenciju, na kojoj je prezentovana nova veb platforma – digitalizovano konkurisanje za projekte koje finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Na opšte zadovoljstvo Uprave a posebno njenog direktora Arnoja Gujona koji je pozdravio sve prisutne prisustvovalo je oko predstavnika 300 srpskih udruženja iz celoga sveta. Arno Gujon rekao je učesnicima konferencije da je od sada prijavljivanje na konkurs uprošćeno, efikasnije i da će udruženja, kao i Uprava, uštedeti vreme i novac.„Umesto hrpe papira, slanja dokumentacije poštom, koja je znala i da se zagubi ili zakasni, pa potom ručne obrade tih predmeta, sada će se sve završavati uz pomoć jednog laptopa, jedne aplikacije i nekoliko klikova. Primera radi, udruženje u Australiji moći će da prijavi svoj projekat i da mi to istog trenutka vidimo. Ovo će biti prvi digitalizovani konkurs u državnoj upravi u Srbiji“, naglasio je Gujon.

Kako izgleda digitalno podnošenje prijava, kako se prijaviti za naredne konkurse, kako „zakačiti“ dokumente… objasnio je Vladimir Koturović samostalni savetnik u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Kako je rečeno u Upravi, narednih dana  taj film će biti dostupan preko društvenih mreža Uprave i Jutjub kanala kako bi predstavnici svih srpskih udruženja u rasejanju mogli da ga pogledaju ukoliko budu imali nekih nedoumice tokom popunjavanja prijave.

Konkurs za sufinasiranje projekata za dijasporu i Srbe u regionu još uvek nije raspisan. Portal Rasejanje.info će preneti, kao i prethodnih godina njegovu sadrži.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu opredeljuje svake godine oko 105 miliona dinara za finansiranje projekata koji doprinose očuvanju srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta kao i ekonomskom povezivanju matice s dijasporom i regionom.

Kako je rekao direktor Uprave Gujon, ova nova digitalizovana platforma za prijavu na konkurse ne samo da će biti brža i lakša za predstavnike mnogih udruženja nego da se nada da će stići i do mnogih udruženja, koja za konkurse uopšte nisu čula. On je naglasio da mnoga udruženja neće moći da dobiju sredstva, jer je budžet ograničen, ali da to ne znači da projekti nisu dobri. „Važno je da se zna. Oni, čije projekte ne odobri komisija ne znači da mi u Upravi ne cenimo vaš rad ili vaše udruženje i zalaganje. Naprotiv mi znamo da ste vrlo motivisani i cenimo vaš rad, vašu ljubav prema srpskoj zajednici i svojoj matici“.