Početna Zanimljivosti Sećanje na glumca Aleksandra Acu Gavrića

Sećanje na glumca Aleksandra Acu Gavrića

Glumac Aleksandar Gavrić
Foto: Vikipedia

Aleksandar Aca Gavrić, srpski glumac, rođen je na današnji dan 28. maja 1932. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1956. godine. Prvu ulogu je ostvario u filmu Potraga iste godine. Dve sezone je igrao u zadarskom i splitskom pozorištu. Jugoslovenskoj i srpskoj publici je ostao u sećanju po ulozi u filmu Kapetan Leši. Film je doživeo ogromnu popularnost, pa je kasnije snimljen i nastavak Obračun, a čak je po njegovom liku nastao i strip Kapetan Leši. Iako ga je uloga kapetana Lešija učinila velikom zvezdom srpske kinematografije, ostao je upamćen i po ulozi u filmovima Marš na Drinu kao Kosta Hadživuković i po Signali nad gradom kao komandir Ranko. Glavne uloge je igrao u drugim filmovima Žike Mitrovića, Solunski atentatori (1961) i Operacija Beograd (1968). Igrao je i u italijanskim i nemačkim akcionim filmovima. Njegova poslednja uloga bila je u filmu Paja i Jare, gde je igrao Kostića direktora kombinata. Odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vencem. U filmovima se pojavljivao i kao Aca Gavrić, odnosno Aleksandar Gavrik. Poginuo je u automobilskoj nesreći u Inđiji 1972. godine. Sa njim je bila i njegova devojka Jasmina Lisac, koja je takođe nastradala.

Lepo sećanje o Gavriću napisano je na Fejsbuk stranici Gromade Filmske.

„Iako Partizan poslednjih pet godina nije osvojio nijedan domaći trofej u fudbalu, vi redovno gledate utakmice crno-belih?

„Ja ni ranije nisam dolazio na stadion zbog toga što je Partizan osvajao trofeje. Dolazio sam zato što volim taj klub. Osim toga, fudbal je takva igra da od nje čovek uvek može očekivati nešto neočekivano. I tako i ja očekujem da Partizan jednog dana zaigra dobro. Jer taj dan mora doći. I uvek sebi kažem pre polaska na utakmicu: možda je to baš taj dan!“

Otišo si, Gavrane, ostala je tuga. Danas bi 89 godina napunio gospodin koji još od 1972. nije sa nama, ali još kako živi, postratni švaler sa izgledom i manirima predratnog, jedini legitimni naslednik Klarka Gejbla u svetskim okvirima, glumac previše holivudski za naše uslove, tragična junačina filma ako je jedna ikad postojala i zašto ne ortodoksni, merodavni, jedan jedini – čojk zbrkovima. Aleksandar Aca Gavrić”, piše na FB stranici Gromade Filmske.