Početna Vesti 80 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kanade

80 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kanade

Foto: Arhiv Jugoslavije

U Arhivu Jugoslavije nedavno je, otvaranjem izložbe  obeleženo 80 godina od uspostavljanje diplomatskih odnosa Srbije i Kanade.

Na otvaranju izložbe pored državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović govorili su i direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić i ambasador Kanade u Beogradu Džajls Norman, a putem video-veze obratili su se i parlamentarni sekretar Ministarstva inostranih poslova Kanade Robert Olifant, kao i ambasador Republike Srbije u Otavi Dejan Ralević.

Državni sekretar Starović podsetio je da su bilateralni odnosi Srbije i Kanade uspostavljeni Ukazom, koji je potpisao kralj Petar II Karađorđević i otvaranjem Poslanstva Kraljevine Jugoslavije u Otavi 1941. godine, dodavši da su naša dva naroda i pre formalnih diplomatskih kontakata povezivale podjednako svetle tradicije. On je dodao da su odnosi Srbije i Kanade, uspostavljeni u vremenima velikih izazova, kada su naši narodi pokazivali hrabrost, jedinstvo i solidarnost u borbi za očuvanje zajedničkih civilizacijskih vrednosti, govore o tome da naše dve zemlje i danas mogu biti istinski saveznici.

Pored govora o aktuelnoj političkoj situaciji Starović se osvrnuo i na činjenicu da u Kanadi živi brojna srpska dijaspora, koja predstavlja važan integrativni element i direktnu sponu naših dveju država. „Osam decenija diplomatskih odnosa predstavlja osnov za jačanje saradnje, koja se ogleda i u solidarnosti kakvu smo pokazali u borbi protiv krize izazvane pandemijom“ zaključio je Starović.