Početna Informacije Vesna Špirić iz Beča među pet mladih nagrađenih autora Banatskog kulturnog centra

Vesna Špirić iz Beča među pet mladih nagrađenih autora Banatskog kulturnog centra

Grad Kikinda i Banatski kulturni centar raspisali su konkurs za štampanje Pre knjige mladih autora sa teritorije grada Kikinde, iz Srbije i dijaspore. Među pet dela, koje će štampati Banatski kulturni centar je i delo Vesne Špirić iz Beča (Austrija) i njena zbirka poezije  „Još uvek sanjam”

Tako je odlučio žiri u sastavu: Milena Živkov, predsednica žirija (prof. srpskog jezika i književnosti, članica Gradskog veća za obrazovanje i kulturu i jedna od pobednica ovog konkursa 2019. godine), Senka Mudrinić (organizatorka programa Kulturnog centra Kikinda i jedna od pobednica ovog konkursa 2014. godine) i Radovan Vlahović (književnik i direktor BKC-a). 

Pored Vesne nagrađeni su  Tamara Ristić Kez iz Ljubljane (Slovenija) za delo „Svemirske oči” (poezija), Mladen Đuričić iz Vrbasa za eseje „Fragmenti o Lazi Kostiću”, Aleksandar Mitrevski iz Kikinde za istorijsko delo „Muzički život Velike Kikinde kroz natpise u lokalnoj štampi (1928 – 1941)” kao i Neda Ibrajter iz Mokrina za knjigu „Sunce”.

Prema propozicijama konkursa u obzir su dolazili poezija, proza, esej, književna kritika, naučni i istraživački radovi i dr, od kojih je žiri najavio da će odabrati 3 rukopisa za objavljivanje.  Žiri se odlučio da, umesto 3, izabere 5 najboljih rukopisa, od ukupno 50-ak rukopisa pristiglih na konkurs.

Knjige će biti objavljene u ediciji PRVA KNJIGA Banatskog kulturnog centra do kraja 2021. godine.