Početna Događanja Obnovljen spomenik Srpskom vojniku u Kenigsbriku

Obnovljen spomenik Srpskom vojniku u Kenigsbriku

Spomenik stradalim srpskim vojnicima u Kenigsbriku kod Drezdena
Foto: Ambasada RS u Berlinu

Na inicijativu Ambasade Srbije u Berlinu, nemačko Udruženje za staranje o ratnim grobljima je obnovilo spomenik koji se nalazi na mestu nekadašnjeg logora u Kenigsbriku, nedaleko od Drezdena. Tokom Prvog svetskog rata u logor je transportovano 4000 ratnih zarobljenika iz Srbije, od kojih je 176 preminulo od posledica teškog rada, bolesti i iscpljenosti.

Svečanost povodom obnavljanja groblja održana je protekle nedelje. U ime Ambasade Republike Srbije u Nemačkoj prisustvovali su konzul Milica Topalović i izaslanik odbrane pukovnik Nenad Milojević. Kako prenosi Ambasada Republike Srbije u Berlinu sa nemačke strane prisutnima su se obratili predsednik i potpredsednica Parlamenta pokrajine Saksonija dr Matias Resler i Andrea Dombois, gradonačelnica Kenigsbrika Grit Truksa Rihter, kao i predstavnici Udruženja za staranje o ratnim grobljima, brigadni general Dirk Baken i dr Dirk Rajc.

Odavanje pošte stradlim vojnicima i sa srpske i nemačke strane
Foto: Ambasada RS u Berlinu

„Svečanim i dostojanstvenim skupom pokrajina Saksonija odala je počast srpskim zarobljenicima koji su u Prvom svetskom ratu internirani u logore na njenoj teritoriji“, istaknuto je u srpskom ambasadi. Vojni orkestar iz Drezdena izveo je „Bože pravde“ i „Tamo daleko“.

Spomenik srpskom vojniku je delo francuskog vajara Edmonda Delphauta, koji ga je izvajao prema liku dvojice srpskih zarobljenika, a figura, odevena u tadašnju vojnu uniformu, prikazana  je u položaju vojnika izviđača. Tokom rata, u ovaj logor su internirani i sovjetski, francuski i italijanski zarobljenici, ali je srpski spomenik jedini u tom kompleksu koji prikazuje ljudsku figuru.