Početna Događanja Na trećoj donatorskoj večeri prikupljena sredstva za izgradnju fabrike u Gračanici u...

Na trećoj donatorskoj večeri prikupljena sredstva za izgradnju fabrike u Gračanici u organizaciji HO Srbi za Srbe

U Beogradu održano treće donatorsko veče HO Srbi za Srbe
Foto: HO Srbi za Srbe

Zahvaljujući donatorima i firmama koje su podržale realizaciju ovog projekta, prikupljeno je više od 34.000 evra donacija pre, tokom i odmah nakon donatorske večeri, što je dovoljno sredstava za završetak projekta izgradnje i opremanja fabričkog postrojenja za preradu voća u Gračanici. Drugu polovinu neophodnih sredstava obezbedila je francuska organizacija Solidarnost za Kosovo na čelu sa Arno Gujonom, njenim predsednikom. Zahvaljujući ovim prilozima Srbi na Kosovu i Metohiji će dobiti novo fabričko postrojenje za preradu sokova i džemova na poljoprivrednom imanju manastira Gračanica. Prisutnima se obratio se obratio vladika raško-prizrenski gospodin Teodosije, koji je istakao da su KiM „naši sveti preci podigli, nama zaveštali i predali, a mi ih čuvamo, održavamo kako bi ih predali dalje budućim generacijama“. Ekonomski kompleks od 55 hektara je samo dva kilometara od manastira Gračanica, koje je Eparhija raško-prizrenska počela da razvija pre samo tri godine, podsetio je Vladika Teodosije, podstaknut potrebama našeg naroda koji tamo živi i radi.

Nakon obraćanja vladike Teodosija, prikazan je kratki film o realizaciji prethodne dve donatorske večere koje su imale za cilj izgradnje kuća za socijalno ugrožene i višedetne porodice sa Kosova i Metohije – Savić iz sela Koretište kao i Tasić iz sela Močare kod Kosovske Kamenice.

Prisutnim gostima se potom obratio i domaćin večeri Marko Kešelj koji se zahvalio svim prisutnim gostima na dolasku i podršci i naveo da „smo večeras ovde, a uz Božiju pomoć, dogodine u Prizrenu”. Nakon obraćanja predsednika Humanitarne organizacije Srbi za Srbe gospodina Igora Rašule, uručene su prigodne nagrade i zahvalnice dosadašnjim donatorima i prijateljima organizacije za pomoć u organizaciji donatorskih večeri ali i pomoć u dosadašnjem radu same organizacije. Prvi je nagrađen upravo Marko Kešelj za svu pomoć i podršku koju godinama pruža radu Humanitarne organizacije Srbi za Srbe. Njemu je uručena ikona Sv. Vasilija Ostroškog, oslikana s ljubavlju i molitvom u manastiru Sv. Luke kod Nikšića.

Vladika Teodosije
Foto: HO Srbi za Srbe

„Prezadovoljan sam na odzivu velikog broja donatora i prijatelja naše organizacije. Posebnu čast nam je svojim dolaskom učinio vladika raško-prizrenski gospodin Teodosije koji je svim gostima predočio da su ekonomski projekti preko potrebni našem narodu na Kosovu i Metohiji kako bi ostali i opstali na svojim ognjištima. Mi kao organizacija smo to prepoznali i podržali, pa ćemo, nadamo se, već tokom oktobra svečano pokrenuti rad fabrike za preradu voća u Gračanici, zahvaljujući donacijama koje smo prikupili u sklopu sinoćne donatorske večeri. Nastavićemo sa ovim donatorskim okupljanjima i sledeće godine, nadam se u većem broju i ako Bog da i u drugim gradovima širom sveta“, izjavio je predsednik Humanitarne organizacije Srbi za Srbe gospodin Igor Rašula.

„Naš život na Kosovu i Metohiji sastoji se u tome da pomažemo jedni druge, da opstanemo na tim prostorima. Mi koji tamo živimo činimo sve što je do nas, ali ne možemo sami, pa nam je svaka ispružena ruka dobrodošla. Mi od srca blagodarimo svim našim dobrotvorima koji pomažu naš narod na Kosovu i Metohiji, naročito mnogodetne porodice, narodne kuhinje, manastire i svetinje. Naši preci su posejali svetinje po celom Kosovu i Metohiji i naša dužnost u vremenu u kojem živimo jeste da te svetinje sačuvamo, da budu žive, da se tu služe svete liturgije, molitve, i da naš narod ima gde da dođe. Kada dođe, da to ne budu samo spomenici i kameni muzeji, već da aktivno učestvuju u molitvi i da te svetinje u našem vremenu imaju svoju misiju i svoju ulogu, kako su i nastale i postale“ poručili su ih HO Srbi za Srbe.

Proslavljenom košarkašu Marku Kešelju uručena ikona Sv. Vasilija Ostroškog
Foto: HO Srbi za Srbe