Početna Događanja Gujon: „Ovom kampanjom branimo ljudska prava srpskog naroda poreklom iz FBiH i...

Gujon: „Ovom kampanjom branimo ljudska prava srpskog naroda poreklom iz FBiH i očekujemo podršku celokupnog društva“

Arno Gujon objavio početak medijske kampanje posvećenje informisanju Srba poreklo iz Federacije
Foto: MSP RS

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu na konferenciji za medije objavio je početak medijske kampanje posvećene informisanju Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) o potrebi zaštite imovinskih prava koje zajednički sprovode organi Republike Srbije i Republike Srpske.

„U Federaciji BiH u toku je usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda mogu da izgube pravo na imovinu, koja je u njihovom vlasništvu ili posedu“, istaknuto je u saopštenju Uprave. Arno Gujon je naglasio da medijska kampanja predstavlja peti korak u ovom procesu, a da je Uprava za dijasporu i Srbe u regionu prethodno obavestila diplomatsko-konzularna predstavništva, udruženja u inostranstvu i SPC, kao i da su pripremljeni materijali za društvene mreže sa ciljem da informacija stigne do Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine širom sveta.

„Sve što je rat tada doneo: izgnanstvo i patnju i nepravdu ne možemo nažalost ispraviti, ali danas u miru protiv nepravde možemo i moramo da se borimo. Nepravda je nekome oduzeti imovinu, a da o tome ne zna ništa. Nepravda je sada da onaj koji je morao da napusti svoje ognjište u ratu, sada u miru bude izbrisan iz registara. U 21. veku pravo na privatnu svojinu je osnovno ljudsko pravo. Ovom kampanjom branimo ljudska prava srpskog naroda poreklom iz FBiH i očekujemo podršku celokupnog društva u toj nameri“.

Mlađen Cicović i Arno Gujon
Foto: MSP RS

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji naglasio je da prepreku za upis vlasničkih i drugih prava na imovinu u Federaciji BiH predstavlja činjenica da se pozivi nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, već se objavljuju samo u Službenom listu i dnevnim novinama Federacije, a nema pismenog poziva nosiocima imovinskih prava, što postupak čini netransparentnim.

U mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština, ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu, tako da izbegli i raseljeni Srbi, te njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište, ili zemljište predaka predmet postupka. Oko 400.000 lica, srpske nacionalnosti i dalje polažu prava na nepokretnosti u Federaciji BiH (u vlasništvu ili u posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je produženje do godinu dana za prijavu, a imajući u vidu da vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, naknadne ispravke pogrešnih upisa su moguće samo kroz sudski proces.

Imajući sve navedeno u vidu USDSR poziva sve pripadnike srpskog naroda poreklom iz Federacija BiH koji se nalaze u dijaspori da se jave na:

Telefon: +387 55490940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com