Otvoreno odeljenje Srpske škole u Virtolu kraj Marseja


U crkvi nakon nastave i Svete Liturgije: Otac Goran Ilić Benke i učiteljica Tamara Dragić s decom novoosnovanog odeljenja
Foto: arhiva Goran Ilić Benke

Na veliku radost učenika, njihovih roditelja ali i sveštenika Gorana Ilića Benke sa juga Francuska nastava na srpskom jeziku započela je u mestu Vitrol, nedaleko od Marseja. „S blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, episkopa Luke, u par proteklih godina uporedo s našim delanjem u lionskoj parohiji, radilo se i na razvoju misionarskog rada među našim srpskim življem na Jugu Francuske. Ovaj trud doveo je najpre početkom 2021. godine do ustaljivanja redovnih bogosluženja jednom u mesecu u opštini Vitrol kraj Marselja u prostranoj crkvi koju nam je tamošnja katolička parohija dala na raspolaganje”, istakao je nadležni sveštenik Goran Ilić Benke. Svestenik je dodao, da se po uspostavljanju bogosluženja, vrlo brzo se povela reč i o ponovnom osnivanju odeljenja Srpske škole pod okriljem crkve.

„Zahvaljujući dobroj volji ljudi, a pre svega raspoloživosti i želji Tamare Dragić iz Montelimara da se uključi u projekat kao učiteljica kao možda jedina osoba koja je ispunjavala sve potrebne uslove za to, te najzad zahvaljujući dovoljnom odazivu roditelja da upišu decu u školu došlo se do toga da je u roku predana molba Ministarstvu prosvete Republike Srbije za otvaranje novog odeljenja srpske škole i najzad da je odobrenje od Ministarstva krajem proteklog avgusta stiglo“, pojasnio je sveštenik Ilić Benke.

Učiteljica Tamara Dragić s decom nakon prvog časa održanog u učionici crkvenog zdanja u Vitrolu
Foto: arhiva Goran Ilić Benke

Veliku zahvalnost za dovođenje do realizacije projekta i dobijanje odobrenja od Ministarstva prosvete upućena je koordinatoru Srpske dopunske škole za Francusku, Italiju i Sloveniju Blaženki Trivunčić, kao i učiteljici srpske škole Sveti vladika Nikolaj Velimirović u Lionu, Aleksandri Bursać, koje su svojim entuzijazmom i savetima pružile veliku podršku za pripremu i sprovođenje ideje.

Tako je u nedelju 5. septembra 2021. godine održan prvi čas nastave srpskog jezika u Vitrolu. Đaci su, s obzirom na različite uzraste raspoređena u dva odeljenja. Upoznala su se sa svojom učiteljicom kao i međusobno. Nama su pak najveću radost pričinila deca kada su se nakon časa uključila u bogosluženje i predvođena Stefanom Dragićem (11 g.) prišla u savršenom redu da se pričeste.

„Nije dakle moglo lepše od toga da se počne. Sigurni smo da će blagoslov crkve biti nad ovom decom i njihovim radom, kao i da će ona znati zagrejati svoja srca kako ljubavlju prema srpskom jeziku tako i prema Bogu i crkvi. Molimo se stoga pre svega Bogu da roditelji s decom istraju u svom entuzijazmu, da početni elan ne bi vremenom zgasnuo, kako to često biva kod nas Srba, već da svoju motivaciju redovno zagrevaju kako bi danas započeto delo dovelo do divnih plodova u slavu Božiju i na ponos i diku srpskog naroda u otadžbini i u rasejanju“, naglasio je otac Goran.

Nakon liturgije održan je i prvi roditeljski sastanak. Dogovoreno je dalje funkcionisanje nastave i organizovanje roditeljskog saveta za podršku rada škole.

Svi roditelji do kojih dosad nije stigla informacija o otvaranju Srpske škole na jugu Francuske i koji geografski nisu daleko te bi želeli i svoju decu da uključe u rad škole, mogu da se jave direktno učiteljici Tamari na broj telefona +33 6 20 47 06 35 ili mejlom na adresu stasha88@gmail.com.