Početna In Memoriam Preminuo Minja Subota

Preminuo Minja Subota

Minja Subota
Foto: arhiva DKCB

Milan Minja Subota, čuveni tv voditelj, kompozitor mnogih dečijih pesama, preminuo je danas u 82. godini u Beogradu.  Rođen je 8. novembra 1938. godine u Sarajevu. Završio je Elektrotehnički fakultet, a pohađao je i nižu i srednju muzičku školu, sve u Beogradu.

Autor je i voditelj Muzičkog tobogana, popularnog programa za decu emitovanog čak 18 godina.

Osim Tobogana, bio televizijski autor i voditelj mnogih serijala – Od glave do pete, Igre bez granica, Željoteka, Sve igračke sveta… Komponovao je stihove najistaknutijih pesnika pesme,, uz koje su generacije odrastale, kaon a primer Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Razbole se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Drugarska…

Bio je predsednik Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzika Srbije, te član programskog saveta Zmajevih dečjih igara. Takođe bio je saradnik Dečjeg kulturnog centra Beograd i predsednik Upravnog odbora te institucije. Pasionirano se bavio fotografijom i radio-aparatima. Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.

O Minji Suboti njegovi saradnjici iz Dečjeg kutlurnog centra Beograda su zapisali:

Višegodišnja saradnja sa Minjom Subotom Dečjem kulturnom centru Beograd zauvek će ostati upamćena kao period vedrine, kreativnog duha, dobrog raspoloženja i sjajnih ideja.  Dragi Minja bio je istinski deo našeg kolektiva, vođa, prijatelj, saradnik, savetnik i za sve nas podrška u svakom smislu – profesionalnom i privatnom.  Više decenija aktivno je učestovao u osmišljavanju i realizaciji mnogobrojnih programa i manifestacija naše kuće i bio jedan od naših najboljih i najvedrijih “ambasadora”. Profesionalno i lično vezan za nekadašnji Dom pionira, današnji Dečji kulturni centar Beograd, odlično je razumeo nijanse delovanja naše institucije i podsticao najbolje od svih nas. Njegov autoritet i iskustvo su bili apsolutna referenca za mnoge društvene akcije i ideje koje smo pokrenuli i realizovali, njegova reč je bila svetinja,  a njegovo društvo neprocenjivo.

Minja Subota rođen je  u Sarajevu  08.11.1938. godine.  Kao  umetnik član je Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza,  zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu Stanković a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio  diplomu inženjera elektrotehnike. Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije poseduje diplome: Famous schools international i francusku diplomu Majstora fotografije Evropske kuće fotografije iz „CHALON sur SAONE”. Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a   kao vokalni solista snimio je veliki broj ploča iz ove oblasti  u Jugoslaviji i Rusiji. Kompozicije su mu izvođene na festivalima: „Beogradsko proleće”, „Dečje Beogradsko proleće”, dečja pesma (nekoliko nagrada žirija), „Festival vojničke pesme”, Split  „Melodije Jadrana”, Festival zabavne muzike Zagreb – Veče šansona, „Pesma leta”(1967,68), „Festival kantautora” Novi Sad, festival „Zlatni Orfej” Bugarska, „melodije prijateljstva” Rusija… Već četrdeset godina  kao televizijski autor, kompozitor i voditelj stvara za decu. Realizovao je preko šeststotina televizijskih emisija posvećenih najmlađima, emitovanih na nacionalnoj mreži. Najveći deo dosadašnje karijere posvetio je mladim generacijama.

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pesnika pesme, koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama, kompozicije koje ušle su u školske udžbenike  i postale  deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale i danas rastu uz njih. Između ostalih to su pesme: Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku, Razbole se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Telefonijada, Povrćijada, Slon lepotan Don Dolan, Kolo, Drugarska, Svako dete ima krila, Plavi čuperak… Komponovao je i ciklus pesama „Još nam samo ale fale” na stihove Ljubivoja Ršumovića, i muziku za pozorišne komade za decu: „Šašavo, lepršavo ,zaljubljeno” na stihove Miroslava Antića, „Trapavi zmaj” Miroslava Nastasijevića,  „Bukvargrad”, „Izlozi velegrada” i „Hajde da se zabavljamo”  za Dečje pozorište u Subotici. Kompozicije su mu izvođene  i nagrađivane na gotovo svim festivalima pesama za decu u ondašnjoj Jugoslaviji.

Uvek u društvu dece i kada je primio orden Karađorđeve zvezde
Foto: arhiva DKCB

Kao televizijski autor i voditelj, realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene: „Od glavdo pete”, „Igre bez granica”, TV Beograd, „Željoteka” TV Novi Sad, „Sve igračke sveta” i „Muzički balon” TV Beograd, Nedeljno popodne TV Beograd, „Zvezdana žurka” 3K, seriju za UNICEF „Detje čovek važan”, „Zmajeve dečje igre”, „Tajna veza” YUINFO, „Evergrin klub” TV RTS, dokumentarne serije  „Kako smo zabavljali Tita” RTS, „Svetski umetnici u Beogradu” RTS… Autor je i voditelj  serije „Muzički tobogan” koja je emitovana dvadeset  godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. „Muzički tobogan”, je pokrenuo osnivanje mnogih plesnih škola i orkestara, približio je deci stvaralaštvo naših najistaknutijih pesnika, poklonio je deci preko dvestotine novih kompozicija koje su stvorili naši najpoznatiji pesnici i kompozitori, a iz njega su potekli mnogi  solisti i kompozitori pop i rok muzike. Kao male zvezde, “Tobogan” je predstavio instrumentaliste koji su danas istaknuti svetski umetnici. Generacije koje su rasle uz “Muzički tobogan”, pamte ga kao srećne trenutke detinjstva a pamte ga i pominju i danas u svim republikama bivše Jugoslavije kao  „most” koji je povezivao decu na ovim prostorima. U pedagoškim udžbenicima za fakultete i više škole , „Tobogan” je istaknut  kao primer i obrazac zabavno edukativne emisije za decu. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad. Kao kompozitor, vokalni solista i voditelj nastupio je na mnogim inostranim turnejama, predstavljajući svoju zemlju. Između ostalih Svetski festival omladine i studenata – Helsinki- 1962, Italijanski konkurs za najlepšu dečju pesmu Italije – Kaorle (Venecija), „Zlatni Orfej”  Bugarska, „Melodije prijateljstva” Rusija, “Slavjanski bazar”, Belorusija (1995,96,97.) „Srebrni UNICEF Italije”, Torino, dvanaest turneja po SSSR-u, Turneje u Bugarskoj i Čehoslovačkoj, turneja u Mađarskoj i Rumuniji sa Umetničkim ansamblom JNA 1966, “Zmajeve dečje igre” – koncerti za našu decu (Nemačka, Francuska, Holandija, Danska i Švedska).

Minja Subota i Dragan Marić na manifestaciji Radost Evrope 2019. godine
Foto: DKCB

U organizaciji Ministarstva za dijasporu, gostovao je  u Skoplju, Vukovaru, Budimpešti i Temišvaru. Učesnik je bio na Danima srpske kulture u Parizu (Kulturni centar) 2009.  2010 i 2011, zatim na Danima srpske kulture u Istri 2011, 2012 i 2015. Šest  godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu “Beogradsko proleće” i jedan  je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije. Iz oblasti fotografije, dobitnik je nagrade “Anastas Jovanović”, za samostalne izložbe na temu “Deca sveta”. Samostalne izložbe  imao je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u galeriji “Meduza” u Kopru, na Beogradskom Sajmu u Muzeju grada Vitjebska (Belorusija), Šibenskom festivalu deteta, u galerji Matice srpske na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu, Galeriji RTS-a u Beogradu , u gradu Vodnjanu i Puli u Istri u Tivtu, u galeriji opere i teatra “Madlenijanum” u Beogradu u Ruskom domu u Beogradu…Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio  u upravnim odborima Udruženje kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije. Bio je direktor festivala “Beogradsko proleće” 1980. godine. Učestvovao je  u radu  mnogih žirija  na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je veliki broj dobrotvornih programa.

Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj umetnički i društveni rad između ostalih i Ordena Karađorđeve zvezde drugog stepena i Vukove nagrade.

Naš dragi čika Minja…