Otvorena putujuća izložba „Naša istorija, naša sećanja“


Izložba „Naša istorija, naša sećanja“ je otvorena! Ovom veličanstvenom izložbom koja, između ostalog, govori o francusko-srpskom prijateljstvu tokom Velikog rata, Kulturni centar Srbije deo je FICEP-ovog festivala Nedelja stranih kultura. Izložba traje do 13. oktobra 2021. godine! Dobrodošli!“, zapisano je na stranici Srpskog kulturnog centra u Parizu.

O ovoj lepoj i veoma vrednoj izložbi tekst je napisala Jasmina Kostantinović, iz Francuskog instituta u Beogradu, koji prenosimo:

Putujuća izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. i sećanju na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strana Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi.

I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 2018. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar, (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana).