Početna Događanja Arno Gujon otvorio izložbu  posvećenu grofu Savi Vladisavljeviću

Arno Gujon otvorio izložbu  posvećenu grofu Savi Vladisavljeviću

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu na otvaranju izložbe o grafu Savi Vladisavljeviću u Herceg Novom
Foto: arhiva Uprava za saradnju

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon govorio je na otvaranju izložbe o grofu Savi Vladislaviću sinoć u Dvorani „Park“ u Herceg Novom. Gujon je, kako prenosi Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u region, rekao da se prvi put upoznao sa zanimljivom životnom pričom grofa Save Vladislavića pre 3 godine u Herceg Novom, a da je utiske o grofu poneo i sa službenog puta u Rusiju gde je obišao crkvu u kojoj je sahranjen.

„Jednom mi je čovek u Srbiji rekao da je neverovatno što ja, rođeni Francuz, radim za srpski narod i da mi nemamo Srbe koje isto čine u drugim zemljama. E, to nije tačno, bilo je primera u istoriji, a jedan od najsvetlijih je grof Sava Vladislavić. On je rođen u Gackom, u Republici Srpskoj u 17. veku, a uradio je toliko sjajne stvari za carsku Rusiju da je za to dobio najviša odlikovanja i bio poznat i voljen među Rusima. Granica koju je on nacrtao između Kine i Rusija važi i dan danas“, rekao je Gujon i dodao da je, na Savin nagovor, car Petar Veliki, početkom 18. veka, poslao u Sremske Karlovce prvu gramatiku i bukvar, te da je to označilo nastanak prve srpske škole u centru srpske duhovnosti, Sremskim Karlovcima.

Na otvaranju izložbe o Savi Vladislaviću govorili su i potpredsednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, arhijerejski namesnik hercegnovski otac Obren Jovanović, državni sekretar Ministarstva prosvete, kulture, nauke i sporta Crne Gore Dobrila Vlahović, profesor i diplomata Darko Tanasković.

Pre otvaranja izložbe, Gujon je prisustvovao parastosu grofu Savi Vladislaviću u crkvi Svetog Spasa na Toploj i položio venac na njegovoj bisti ispred crkvene porte. Tokom posete Herceg Novom, sastao se s predstavnicima srpskih udruženja, a obišao je i kuću Iva Andrića i Muzej „Njegoševa škola“.