Početna Događanja U Beogradu rukopoložen arhimandrit Jovan za Episkopa humskog, vikara Episkopa diseldorfskog i nemačkog

U Beogradu rukopoložen arhimandrit Jovan za Episkopa humskog, vikara Episkopa diseldorfskog i nemačkog

Partrijarh srpski Porfirije u starom Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu u subotu uveče,  svečanim činom narečenja visokodostojnog arhimandrita Jovana (Stanojevića) za Episkopa humskog, vikara Episkopa diseldorfskog i nemačkog. Kako je pred prisutnim sabranjem prihvatio volju i odluku Svetog arhijerejskog sabora, koji ga je na ovogodišnjem zasedanju izabrao za Episkopa humskog, vikara Episkopa diseldorfskog i nemačkog, narečeni episkop Jovan je načalstvovao večernjom službom.

Dan kasnije, u nedelju, partrijar Porfirije bogosluživao je u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu svetom arhijerejskom liturgijom i svečanim činom hirotonije izabranog i narečenog visokodostojnog arhimandrita Jovana (Stanojevića) u čin Episkopa humskog, vikara Episkopa diseldorfskog i nemačkog.

Foto: SPC

Sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije  kao i episkopi: budimski Lukijan, bački Irinej, vranjski Pahomije, braničevski Ignjatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, diseldorfski i nemački Grigorije, pološko-kumanovski Joakim, raško-prizrenski Teodosije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, remezijanski Stefan, toplički Jerotej, hvostanski Justin, mohački Damaskin i marčanski Sava.

 Pored porodice i prijatelja vladike Jovana i mnogobrojnog sveštenstva i monaštva iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve, svečanom činu hirotonije prisustvovali su direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije dr Vladimir Roganović, Nadbiskup beogradski g. Stanislav Hočevar, članovi diplomatskog kora i ugledne ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.