Početna Događanja Episkop Andrej učestvovao na Međucrkvenoj konferenciji u Beču

Episkop Andrej učestvovao na Međucrkvenoj konferenciji u Beču

Episkop Andrej učestvovao na Međucrkvenoj konferenciji u Beču
Foto: FB vladika Andrej

Na poziv šefa katedre za teologiju i istoriju hrišćanskog istoka, Katoličkog bogoslovskog fakulteta, univerziteta u Beču u saradnji sa udruženjem „Pro Orijente“,  episkop austrijsko – švajcarski  Andrej, u pratnji studenta teologije Aleksandra Savića,  učestvovao je na međucrkvenoj konferenciji Hrišćani vizantijske tradicije u Mađarskoj u nadbiskupskoj bogosloviji u Beču.

Prvi dan zasedanja konferencije, temeljno se fokusirao na srednjevekovni razvoj pravoslavnih crkava u kraljevini Mađarskoj. Antal Molnar  izložio je organizaciju Srpske pravoslavne crkve u vremenu Otomanskog carstva dok se predavanje Čabe Otvoša bavilo pravoslavljem u Mađarskoj od 19. veka sve do danas. Po završetku predavanja stvorila se prilika za plodnom diskusijom a zatim i zajedničkim ručkom. Drugi dan konferencije započeo je iznošenjem ikone Marije Poč u Katedrali Svetog Stefana u Beču a zatim je održano i predavanje o poreklu ove ikone koja se smatra čudotvrnom u grko-katoličkoj crkvi u Mađarskoj. U nastavku, dr. Silvester Terdik održao je predavanje o umetnosti pravoslavnih i grkokatoličkih crkava u Mađarskoj.

Na samome kraju konferencije, dr. Tomas Nemet se zahvalio svim učesnicima, istakavši da iako neki govornici nisu bili u mogućnosti da učestvuju zbog pandemije. Kako je istaknuto u saopštenju vladike Andreja, ova konferencija je ponudila širok spektar mogućnosti za dalje susrete i razmenu mišljenja kao i podsticanje za saradnju između hrišćanskih zajednica ne samo u Austriji nego u celoj Evropi.