Početna Događanja Putevima Krosa RTS-a u Baden- Virtembergu

Putevima Krosa RTS-a u Baden- Virtembergu

Ovogodišnji kros RTS-a održava se širom srpske dopunske škole u Baden- Virtembergu u okolnostima u kojima se poštuju nova pravila, a koja su u skladu sa epidemiološkim merama prevencije zemlje domaćina. Kros RTS-a održan je u nastavnim grupama srpske dopunske škole u Rojtlingenu, Kornvesthajmu, Gibelu i Fojerbahu (okolina Štutgarta) u Sindelfingenu, Ludvigburgu, Ajslingenu kojima predaju nastavnice Jovana Knežević, Valentina Damjanović i Nataša Mileknović. Kros je održan u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U tradicionalnom takmičenju učestvovala je većina učenika gore pomenutih nastavnica.

U Rojtlingenu i Kornvesthajmu, nastavnim grupama Nataša Milenković, učenici su sa oduševljenjem učestvovali. Prvo mesto u Rojtlingenu osvojio je David Petrović, učenik drugog razreda. Drugi na cilj je stigao Đorđe Kruškonjić, koji već pet godina redovno dolazi na nastavu, dok je treće mesto pripalo Lari Vesić, učenici četvrtog razreda.

U grupi Kornvesthajm takmičili su se učenici starijih razreda. Prvi je na cilj stigao Petar Kljajić. Druga je stigla Vida Đurić, dok je treće mesto zauzela Jelena Buljovčić. 

Učenici iz Kirhajma su bili veoma ushićeni i ponosni kada su saznali da će trčati za svoju domovinu Srbiju i da će time iskazati svoju ljubav prema otadžbini. Prva na cilj stigla je Selaković Milica, učenica koja je toga dana prvi put krenula na nastavu. Oduševljenje i radost je podelila sa svojim roditeljima koji su veoma ponosni na nju. Drugu poziciju zauzeo je Niklas Stojković, učenik koji je nedavno počeo da pohađa nastavu u Kirhajmu. Treće mesto je zasluženo pripalo Analeni Miler, učenici koja već 5 godina redovno dolazi na nastavu.

Učenici iz Gibela i Fojerbaha su se takođe  veoma obradovali kada im je njihova učiteljica Jovana saopštila da će trčati ove godine Kros RTS-a. Za njih je taj dan bio veza sa domovinom i neizmerna ljubav koju prema njoj osećaju. Trčali su podeljeni u dve grupe. U prvoj grupi bili su učenici od prvog do četvrtog razreda, dok su u drugoj trčali učenici od petog do osmog razreda.

U grupi mlađih učenika u Gibelu prvo mesto zauzela je Lena Travar. Drugo mesto pripalo je Lazaru Bričiću, dok je treći na cilj stigao Mirko Burgić, kome je to bio prvi školski dan. U grupi starijih učenika pobedili su: Miloš Andrić, Marko Banić i Iva Grahovac.

Grupa u Fojerbahu takođe je trčala podeljena na dve grupe – mlađu i stariju. U mlađoj grupi prva na cilj stigla je Dana Tovilović, koja nije krila oduševljenje i radost. Drugu poziciju zauzeo je Nikola Marjanović, dok je treće mesto zasluženo pripalo Ognjenu Mihajloviću.

Učenici starije grupe rado su prihvatili izazov i takmičenje u brzini. Prvo mesto osvojio je Marko Stanković. Drugi na cilj je stigao je Aleksa Jurićević, kome je to bio prvi dan u srpskoj dopunskoj školi, a treće mesto je zauzeo Luka Stanković.

U Ajslingenu su đaci  sa nestrpljenjem čekali da trka počne. Prvo mesto osvojila je Viktoria Marinković koja obožava sport i sportska takmičenja, druga na cilj je stigla Kristina Šteger, a treće mesto je zauzeo Vuk Marinković.

Učenici srpske dopunske škole  u Zindelfingenu i Ludvigsburgu nastavnice Valentine Damjanović, realizovali su takođe  sa velikim zadovoljstvom ovogodišnji kros RTS-a. Iskoristili su sportski teren u okviru škole i sproveli takmičenje u trčanju. Takmičili su se u dve kategorije, mlađi i stariji uzrast i posebno devojčice i dečaci. Deci se jako dopalo, jer su mogli da pokažu svoje sportske sposobnosti kao i takmičarski duh. Učestvovala je većina učenika.

Grupa đaka Jovane Knežević u Kornvestajmu (kod Štutgarta)
Foto: J. Knežević

Pobednici u Zindelfingenu su: Doroteja Trifunović, Anastasia Ikanović, Danijela Muler, Matija Trifunović, Marko Sretenović i Konstantin Hartl.

Pobednici u Ludvigsburgu su: Jelena Sajić, Stefan Baračkov, Mihajlo Blagojević. Stariji đaci: Mihajlo Sinadinović, Milorad, Matej Obradović, Grejs Kukić, Petra Kukić, Tara Božić.

Takmičarski duh i učešće svih učesnika biće nagrađeni diplomama.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR), Ministarstvo omladine i sporta (MOS) i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pokrovitelji su i ovogodišnjeg Krosa RTS-a.

Starija grupa učenika u Gibelu na krosu RTS
Foto: J. Knežević
Mlađi učenici u Ludvigburgu
Foto: V. Dajmanović