Početna Događanja Ambasador Stefan Tomašević u Bukureštu položio vence palim borcima tokom Prvog svetskog...

Ambasador Stefan Tomašević u Bukureštu položio vence palim borcima tokom Prvog svetskog rata

Ambasdaor Stefan Tomašević (drugi s desna) odao počast i položio vence palim srpskim borcima u Prvom svetskog ratu
Foto: Ambsada RS u Bukureštu

Ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević položio je vence stradalima tokom Prvog svetskog rata povodom obeležavanja Dana primirja. On je ujedno odao je počast i položio lovorov venac na spomen-kosturnicu u Međidiji, posvećenu palim borcima Prve srpske dobrovoljačke divizije koji su se borili na frontu u Dobrudži.

U svom obraćanju, ambasador Tomašević je ukazao da „na ovom mestu počiva oko 8.000 naših predaka i ukazao na njihovo herojstvo, hrabru i dostojanstvenu borbu na frontu u Dobrudži, tokom koje su dali svoje živote za mir, slobodu i bolje sutra“. Istakao je da nas njihova borba i žrtva, rame uz rame sa rumunskim i drugim saborcima, podseća na značaj očuvanja i jačanja dobrih odnosa sa prijateljskim državama i zahvalio rumunskim prijateljima na njihovom doprinosu u očuvanju sećanja na srpske žrtve, ali i na žrtve svih onih koji su svoje živote dali u Prvom svetskom ratu.

Ambasador Tomašević je takođe položio je vence i na spomen obeležje stradalim Česima, koji su se borili zajedno sa našim vojnicima, kao i na spomen ploču postavljenu u ime sećanja na Elsi Inglis i „Bolnice škotskih žena“.