Početna Događanja Održan pomen nad grobom srpskih vojnika postradalih na groblju u San Ženi...

Održan pomen nad grobom srpskih vojnika postradalih na groblju u San Ženi Laval kod Liona

Prisutni Srbi iz Liona i okoline na srpskom groblju u San Ženi Laval kod Liona
Foto: B. Stojanović

U opštini San Ženi Laval, 10ak kilometara južno od Liona u Francuskoj, povodom 103. godišnjice od kraja Prvog svetskog rata u sklopu zvanične ceremonije odavanja počasti svim vojnicima Prvog svetskog rata sahranjenima na groblju održan je i pomen srpskim vojnicima sahranjenima na ovom groblju.

„Naši Srbi svake godine učestvuju u ovome događaju. Za stogodišnjicu su položene i dve spomen ploče na grobnici od kojih je jednu priložila naša parohija. Trudom naših ljudi i zahvaljujući dobroj volji Francuza, prikupljena su iz opštinskih knjiga umrlih za period između 1917. i 1920. godine 63 imena srpskih vojnika koji su tu sahranjeni među kojima i jedna žena“ istakao je sveštenik Goran Ilić Benke. On je dodao da je želja, da se u skorijoj budućnosti sva imena isklešu u kamenu kako bi im se na taj način odala dostojna počast.

„Zahvalni smo predstavnicima opštine grada San Ženi Laval, na čelu s predsednicom opštine Marilen Mije, koji svake godine 11. novembra organizuju polaganje cveća pred mauzolejem u spomen francuskih vojnika palih tokom Prvog svetskog rata ne zaboravljajući da učine isto i pred grobnicom u čast srpskih saboraca udaljenom svega desetinu metara. Večna slava palim borcima i večan spomen!“, sa velikim poštovanjem rekao je sveštenik Goran Ilić Benke.

Mladi odaju poštu svojim precima
Foto: B. Stojanović