Početna Događanja U Frankfurtu obeleženo 103. godine od zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu

U Frankfurtu obeleženo 103. godine od zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu

Učenici Srpske škole u Hesenu u hramu izveli program u čast 103. godišnjice od zaključenja primirja u Velikom ratu
Foto: arhiva Srpska škola u Hesenu

Predstavnici generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu i Srpske pravoslavne opštine u ovom gradu u saradnji sa nastavnicima i đacima Srpske škole u Hesenu obeležili su 103. godišnjicu od zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu. Dan uoči primirja u Hramu vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu su učenici Srpske dopunske škole u Hesenu izveli svoj program, nakon čega je glumica Vesna Stanković izvela monodramu „Milunka Savić“. Komemorativna svečanost održana je na Srpsko-ruskom oficirskom groblju koje se nalazi na Glavnom frankfurtskom groblju, gde počivaju srpski i ruski vojnici iz Velikog rata.

Učenici srpske škole iz Hesena, koje su pripremile nastavnice Tatjana Milanović, Sonja Zrnić i Bojana Rakonjac su govorili o hrabroj Majci Makreni Spasojević, recitovali Marš na Drinu i pevali Tamo daleko i Pukni zoro. Bio je to ujedno uvod u i o hrabroj Milunki Savić koji je divno predstavila, svojom monodramom Vesna Stanković. Prisutni u hramu bogatu su nagradili i učenike Srpske dopunske škole kao i glumicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu Vesnu Stanković, ovacijama. Manifestaciji u hramu su pored predstavnika Generalnog konzulata RS u Frankfurtu i generalnog konzula Branka Radovanovića prisustvovali i konzul BiH u Frankfurtu Aleksandar Damjanac, koordinatorka Srpske dopunske škole za Evropu Biljana Bukinac, kao i sveštenici Simon Turkić, Slobodan Tijanić, Neđeljko Đokić i Aleksandar Marković.

Komemorativna svečanost upriličena je na Dan primirja, 11. novembra u 11 časova, kada su ispred spomen krsta na Centralnog groblju u Frankfurtu položeni venci u čast naših i ruskih boraca. Vence su položili generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović i potpukovnik Dejan Bulajić, zamenik vojnog izaslanika Republike Srbije u SR Nemačkoj, kao i ruski generalni konzul u Frankfurtu Ivan Kutulev. Intonirane su himne Republike Srbije i Ruske federacije. Pomen i parastos palim srpskim i ruskim vojnicima služili su protojerej-stavrofor Sinom Turkić, kao i protonamesnik Neđeljko Đokić iz Frankfurta, dok je glumica Vesna Stanković, odevena kao Milunka Savić govorila o svedočanstvima srpskih ratnih zarobljenika u Evropi.

„Četvrtu godinu za redom na isti datum u isto vreme održali smo parastos na Glavnom frankfurtskom groblju. Na vojnom groblju nalaze se ploče sa imenima 42 ruska i srpska vojnika – mučenika, koji su postradali na ovom području za vreme Prvog svetskog rata. Naša parohija u Frankfurtu podigla je velelepni krst ovde na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, ili potpisivanja primirja – Dana pobede”, istakao je protojerej-stavrofor Simon Turkić. On je podsetio da je Krst je urađen od crvene stene koja je 47godina služila kao Časni presto u Evangelističkom hramu, koji je otkupljen 11.12.2012 godine. „Crveni kamen čekao je desetljećima da postane Krst i to na grobovima naših predaka čije ploče, takođe, desetljećima niko nije obilazio. Sve do nedavno…“ naglasio je otac Simon Turkić. Krst je izradio magistar vajarstva Milan Rakočević.

Komemorativnoj svečanosti je prisustvovalo oko 50 naših građana iz Frankfurta i okoline. Na ovaj način srpska zajednica u Frankfurtu dostojanstveno svake godine odaje počast našim slavnim precima, a njihovim potomcima na ovom području ukazuje na odgovornost koju imaju prema njihovim herojskim delima.

GK Frankfurt će nastaviti sa radom na daljem uređivanju Srpsko-ruskog oficirskog groblja u Frankfurtu, u vidu postavljanja novih spomen ploča sa imenima boraca, kroz saradnju sa Centralnim savetom Srba u Hesenu i generalnim konzulatom Ruske Federacije u Frankfurtu.

Glumica Vesna Stanković na grolju u Frankfurtu uz humske srpskih i ruskih vojnika
Foto: arhiva CO Frankfurt