Početna Događanja Festival srpskog folklora Švajcarske

Festival srpskog folklora Švajcarske

U Ditikonu održan Festival srpkog foklora Švajcarske
Foto: SSF Švajcarske

Minulog vikenda u Ditikonu u kantonu Cirih u Švajcarskoj održan je Festival srpskog folklore Švajcarske, koji je okupio 638 učesnika i preko 1000 gledalaca. Ovu veliku manifestaciju organizovao je Savez srpskog folklore Švajcarske. Festival je otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu, koji je sa saradnicima došao iz Beograda. Istakao je, da Uprava već dugi niz godina podržava folklorne manifestacije i udruženja, ali da je ova godina posebna po tome što je prvi put u prethodnih sedamnaest godina finansirana kupovina narodnih nošnji za decu i to u iznosu od oko 45.000 evra. Nazvao je folklor sportom sa dušom,  ne skrivajući divljenje energiji s kojom mladi naraštaji neguju tradiciju i nastupaju na sceni. Srpsko kolo je, kako je naveo, „ono što povezuje Srbe preko svih meridijana, i nešto što će obavezno naučiti i svoju decu“.

Prisutne je pozdravio u ime Ambasade Republike Srbije u Bernu konzul Predrag Mandić. On je istakao „ da su slična dešavanja žila kucavica naših ljudi u rasejanju, a da je ovo najnovije dokaz da udruženja polako izlaze iz krize izazvane pandemijom“. Podvukao je podršku udruženjima zbog bogatstva kulturnog nasleđa koje ostavljaju u amanet budućim generacijama, i pozvao roditelje da upisuju decu u Dopunsku školu na srpskom jeziku koja je besplatna, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Okupljenima su se obratili i domaćin, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, Nenad Milenković, kao i protojerej SPC u Cirihu Branimir Petković, sa kim su prisutni izgovorili „Oče naše“, dok je bio prisutan i predstavnik Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu, vicekonzul Živorad Petrović. Manifestacija je otvorena tradicionalno uz intoniranje srpske himne „Bože pravde“.

Za predstavnike Saveza srpskih folklora Švajcarske ovaj festival je bio podstrek da društvima da motivaciju za rad i društva ponovo imaju cilj, jer ga usled pandemije nisu imala.

Na Festivalu su nastupili SKUD Vuk S. Karadžić iz Šenenverda, KUD Nikola Tesla iz Lucerna, KUD Dobrosav Radovanović KIKAC iz Bazela, SFD Homolje iz Gosaua, KUD Kolo iz Badena, KUD Sveti Sava iz Cuga, KUD Sloga iz Ciriha, ANI Abrašević iz Nojenhofa, KUD Kolo iz Foralberga, KUD Zlatnik iz Veveja, FMD Kolo iz Nojhauzena, KUD Karađorđe iz Berna i KUD Vuk S. Karadžić iz Roršaha.

Nakon zvaničnog dela programa održano je druženje uz Blic bend, dok su dok su predstavnici kulturno-umetničkih društava i Saveza srpskog folklora Švajcarske, zajedno sa predstavnicima Uprave za dijasporu, održali sastanak.  Na događaj nije bilo moguće ući bez 3G sertifikata (vakcinisan, preležao, testiran), tako da je u tu svrhu iza hale bio postavljen punkt za brzo testiranje.

Za srpske nošnje u Švajcarskoj Uprava za saradnju je ove godine izdojila oko 45.000 evra
Foto: SSF Švajcarske
Predstavnici KUD i Saveza srpskog folklora Švajcarske nakon sastanak sa predstavnicima Uprave za saradnju s dijasporom
Foto: SSF Švajcarske