Početna Vesti SCK Mihajlo Pupin iz Ljubljane pokrenuo podršku za usvajanje Zakona o srpskoj...

SCK Mihajlo Pupin iz Ljubljane pokrenuo podršku za usvajanje Zakona o srpskoj zajednici u Sloveniji

Srpski kulturni centar – Bibilioteka Mihajlo Pupin Ljubljana
Foto: SKC -Mihajlo Pupin Ljubljana

Predstavnici Srpskog kulturnog centra – Biblioteke Mihajlo Pupin iz Ljubljane pozvali su svoje sunarodnike da podrže inicijativu za donošenje zakona o srpskoj zajednici.„Dragi sunarodnici, Srbi u Sloveniji, dragi prijatelji Slovenci, S radošću Vas obaveštavamo da danas, 16. novembra 2021. godine, na međunarodni Dan tolerancije, započinjemo prikupljanje podrške za usvajanje Zakona o srpskoj zajednici u Republici Sloveniji. Jednostavnom i anonimnom inicijativom na našoj stranici  pupin.si/zakon za manje od jednog minuta možete podržati usvajanje ovog važnog zakona“, istakli su članovi SKC Mihajlo Pupin.

„Usvajanjem ovog zakona ostvarili bi mnoga prava koja u ovom trenutku nemamo, pre svega u oblasti kulture, obrazovanja, upotrebe jezika i pisma, informisanja i delotvornog učešća u vlasti, uz puno poštovanje zakona i Ustava naše domovine Republike Slovenije“, dodato je u saopštenju.

Za formalno dobijanje statusa nacionalne manjine potrebna je promena Ustava, koja zbog izuzetno komplikovane procedure u ovom trenutku predstavlja nepremostivu prepreku. „Međutim, većinu prava koja uživaju pripadnici nacionalnih manjina možemo ostvariti i na osnovu Zakona o srpskoj zajednici u Republici Sloveniji. Zato Vas molimo da podržite ovaj zakon i prenesete ovu vest Vašim prijateljima i poznanicima, kako bi se u našoj dragoj domovini Sloveniji osećali još prijatnije“ podučeno je u Centru, uz podsećanje da je Generalna skupština UN (rezolucijom 51/95) 1996. godine pozvala je države članice da 16. novembra obeleže Međunarodni dan tolerancije. Na isti dan 1995. godine države članice UNESCO-a usvojile su Deklaraciju o principima tolerancije. Deklaracija potvrđuje da je tolerancija poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura našeg sveta, naših oblika izražavanja i bivanja. Ljudi su prirodno različiti i samo tolerancija može da osigura opstanak mešovitih zajednica u svim regionima sveta.

„Deklaracijom se posebno naglašava da države treba da izrađuju nove zakone kada je to neophodno kako bi se obezbedile jednake mogućnosti za sve grupe i pojedince u društvu. Upravo to je razlog za buduće usvajanje Zakona o srpskoj zajednici u Republici Sloveniji.

Zato se udružimo, bez obzira na nacionalnost, podržimo usvajanje zakona i pokažimo na delu da je Republika Slovenija domovina svih naših različitih kultura, uključujući i brojnu srpsku zajednicu“ poručeno je iz SKC Mihajlo Pupin.