Episkop Grigorije podržao borbu za očuvanje doline Jadra i sprečavanje eksploatacije litijuma


Episkop diseldorfski i sve nemački Grigorije podržao je kampanju za očuvanje doline Jadra i sprečavanje eksploatacije litijuma, koju namerava da sprovede kompanija Rio Tinto. Na svom Instagram profile  vladika je reagovao nakon objavljivanja spota organizacije Kreni-promeni, pod nazivom Srbija nije na prodaju.

„Podržavam, kao hrišćanin, vašu borbu, jer verujem da nam je Bog podario svet i sve njegove lepote kako smo ih sačuvali, a ne da bismo ih uništavali i bezočno eksploatisali”, napisao je vladika Grigorije. To je ujedno i prva reakcija nekoga iz Srpske pravoslavne crkve povodom namere kompanije Rio Tinto da iskopava litijum u dolini Jadra.

Članovi organizacije „Kreni – promeni” održala je protest ispred Radio televizije Srbije u Beogradu zbog toga što javni servis odbio da prikaže njihov spot o tome kakve bi posledice iskopavanje litijuma imalo po životnu sredinu. Zahvaljujući protestu kao ali i društvenim mrežama spot ove organizacije je za manje od 24 časa u Srbiji je pogledan preko jednog miliona.

„ RTS je zabranio reklamu protiv Rio Tinta! Uprkos cenzuri sa RTS-a, tu reklamu videće cela Srbija! Reklamu koju su finansirali građani, a u kojoj su glumili Viktor Savić i Jelena Stupljanin RTS odbija da emituje. Bez obrazloženja. Formalne odluke. Nakon normalne komunikacije gde su tvrdili da je sve u redu, samo su prestali da se javljaju. Umesto u utorak, rekli su javiće nam u sredu ujutru. A onda su prestali da se javljaju na telefone. Kada smo otišli da ih pitamo šta nije u redu, slali su nas na sastanke po praznim kancelarijama. RTS se pravi lud na reklamu koju su finansirali građani, isti oni građani koji daju novac za njihove plate. A ne smeta im da emituju reklame Rio Tinta koji će prema naučnim nalazima uništiti eko sistem Srbije!“, saopštili su članovi organizacije „Kreni – promeni”, zbog kojeg je usledio protest ispred RTS-a.