Početna Kultura Književne nagrade „Rastko Petrović“ Matice iseljenika i Srba u regionu biće dodeljene...

Književne nagrade „Rastko Petrović“ Matice iseljenika i Srba u regionu biće dodeljene u četvrtak

Nagrada za životno delo dodeljena je Katarini Kostić
Foto: SKUP Desanka Maksimović Toronto

Matica iseljenika i Srba u regionu, koja od 1996. Godine dodeljuje književnu nagradu Rasto Petković saopštila je da su ove godine dobitnici: Katarina Kostić iz Toronta (Kanada) za životno delo, Tomislav Longinović iz Viskonsina (SAD) za roman Fetiš Nulo, Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac iz Pariza (Francuska) za zbirku pesama Koča i Vid Vicko Vukelić iz Banjaluke (Republika Srpska) za knjigu za decu Ljubav te češka.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobio je časopis „Slovo“ iz Toronta (Kanada), a za dostignuća u oblasti muzike Jovica Ilić, kantautor iz Radoviša (Severna Makedonija). Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Aero klubu u Beogradu, u četvrtak 23. decembra 2021. godine u 18 sati.

Nagrada se dodeljuje u četiri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo i delo za decu, u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu. Nagrada za najbolje delo za decu ustanovljena je na 70. godišnjicu Matice iseljenika, 2019. godine, a prvi laureat je Silivija Otašević iz Majamija za knjigu Olimpijski san.

Katarina Kostić, je rođena 1936. u Šapcu. Završila je studije francuskog jezika u Beogradu. Od 1969. godine živela je u Parizu, gde je bila saradnik enciklopedijskog časopisa „Alfa“, da bi se 1973. godine doselila u Toronto, gde i danas živi. Bila je zaposlena u redakcijama etničkih listova na srpskom i ruskom jeziku sve do penzije. Jedan je od osnivača i do 2016. bila je aktivni predsednik Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović“ u Torontu. Objavila je veliki broj poetskih i proznih knjiga. Spada u red najznačajnih hroničara života Srba na severno-američkom kontinentu. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Prof. Dr Tomislav Longinović, rođen je 1955. godine u Beogradu. Diplomirao je 1981. godine na Filozofskom fakultetu, a postdiplomsko obrazovanje u SAD započeo je na Univerzitetu u Ajovi, gde stiče titulu magistra umetnosti. Doktorirao je komparativnu književnost, a od 1990. godine je bio docent na Univerzitetu u Viskonsinu, zatim postaje i redovni profesor na Teoriji prevođenja, u međuvremenu gostuje kao profesor na Harvardu i Srednjeevropskom univerzitetu i redovno objavljuje, sa preko sto bibliografskih jedinica na desetak jezika. U julu 2019. godine stiče titulu Emeritus profesora, što je najviše zvanje u akademskom svetu. Objavio je tri romana i tri naučne knjige i više od šezdeset naučnih radova.

Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac, rođen je 1941. godine u Negotinu. Završio je učiteljsku školu a diplomirao je i magistrirao i na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Njegovo obimno i vredno književno delo čini više od četrdeset proznih i poetskih knjiga, dok je kao kompozitor stvorio desetinu muzičkih orkestarskih i horskih dela. Više od četrdeset godina živi i radi u Parizu, gde se uz književnost i muziku, ostvario i kao profesor. Nedavno je na „Kolarcu“ u Beogradu premijerno izvedeno njegovo novo muzičko-scensko delo „Cigani se vraćaju sa neba“.

Vid Vicko Vukelić, je rođen 1971. godine u Banjaluci. Objavio je jedanaest knjiga za decu, na srpskom i engleskom jeziku. Mnoge od njegovih pesama su komponovane a izvođači su pobeđivali na muzičkim festivalima. Autor je himni manifestacija i institucija. Dobitnik je značajnih i prestižnih nagrada u Srbiji i Republici Srpskoj, za svoje stvaralaštvo. Jedan je od najtraženijih i najtiražnijih pisaca za decu na ovim prostorima. Član je Udruženja književnika Republike Srpske.