Početna Događanja U Tokiu obeleženo 150 godina od rođenja Jovana Dučića

U Tokiu obeleženo 150 godina od rođenja Jovana Dučića

Povodom 150 godina od rođenja srpskog pesnika, diplomate i akademika Jovana Dučića, ambasade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u Japanu organizovale su svečano obeležavanje ovog značajnog jubileja. Pozdravne reči tokom događaja održanog u ambasadi Republike Srbije uputili su amabasadorka Srbije Aleksandra Kovač i ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan.

Tom prilikom, putem video poziva, obratili su se gradonačelnik Dučićevog rodnog grada Trebinja Mirko Ćurić, predsednik Nacionalne komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović, direktorka Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, profesorka na katedri za srpski jezik i književnost Univerziteta Novi Sad Gorana Raičević, kao i predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, koji su prisutnima govorili o životu i bogatom opusu Jovana Dučića. Prisutni u ambasadi imali su prliku da vide i kratak kratak dokumentarni film, kao i izložbu o slavnom pesniku. 

Događaju su, kako javlja ambasada Republike Srbije u Tokiu prisutvovali Jasuši Akaši, bivši podsekretar UN za humanitarna pitanja i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju, predstavnici Ministarstva inostranih poslova Japana, diplomate iz zemalja u kojima je Dučić službovao, kao i predstavnici japanskih univerziteta, nevladinih organizacija, političkih krugova i privrednog sektora.