Početna Događanja Druženje učenika Srpske i Portugalske dopunske škole u Cirihu i upoznavanje preko...

Druženje učenika Srpske i Portugalske dopunske škole u Cirihu i upoznavanje preko tradicije

Upozdravanje preko tradicije – deo đaka srpske i portugalske dopunske škole u Zilfred školi u Cirihu
Foto: M. Stević

Učiteljica Srpske dopunske škole u Švajcarskoj Milja Stević, koja predaje srpski jezik u Zilfred školi u Cirihu sa svojim đacima održala je zajednički čas sa učenicima koleginice Paole Alegri, koja predaje u Portugalskoj dopunskoj školi. Tom prilikom su đaci, koji pohađaju nastavu i u portugalskoj i u srpskoj školi jedni drugima su predstavili osnovne odlike folklora svojih zemalja.

„Đaci portugalske škole (koji su ovom prilikom bili naši gosti) zajedno sa svojom učiteljicom Paolom  Alegri pomoću puzli-crteža koje su sami izradili predstavili su bogatstvo narodnih nošnji svoje zemlje. Srpska deca su imala zadatak da sklapaju puzle i izaberu nošnju koja im se najviše dopada. Sa druge strane, Portugalcima su srpski đaci priredili izložbu o srpskoj narodnoj nošnji gde su se našli opanci, jelek, kecelja i šajkače koje su učenici na časovima tokom decembra napravili od gline, a zahvaljujući podršci roditelja, prikazali smo i prave eksponate – dečju narodnu nošnju , tako da su gosti imali prilike i da probaju srpski jelek“, prenela je divne utiske sa ovog zajedničkog časa za medije učiteljica Milja Stević.

Na kraju času domaćini su pustili snima ansambla „Kolo“, pojasnivši svojim gostima da u Švajcarskoj postoji puno srpskih udruženja koja neguju i čuvaju bogatstvo srpskog folklora.

Ovo druženje poslužilo je i da se predstavi zastava i pismo svoje zemlje, kao i da se razmeni i nauči poneka reč na portugalskom odnosno srpskom jeziku. „Učenici na ovaj način od malih nogu postaju svesni svojih nacionalnih obeležja i bogatstva kulture i uče kako da ih predstave drugima. S obzirom na to da odrastaju u multikulturalnom društvu, i da se školuju u sistemu koji podstiče i podržava poštovanje različitosti, đaci su lepo prihvatili ovakav vid nastave izjasnivši se da bi voleli da slične časove podele i sa učenicima iz drugih zemalja“, istakla je učiteljica Stević.

Ona je dodala da su na kraju i gosti i domaći otkrili da imaju još jednu zajedničku osobinu – „a to je pažnja gosta prema domaćinu i obrnuto! Obe učiteljice su isto razmišljale i pripremile  isto iznenađenje – slatkiše za svu decu!“, dodala je učiteljica Milja Stević.