Početna Događanja Veliko bdenije uoči hramovne slave Svetog Save u Sabornom hramu u Beču

Veliko bdenije uoči hramovne slave Svetog Save u Sabornom hramu u Beču

Vladika Andrej celiva mošti
Foto: FB vladika Andrej

Episkop austrijsko-švajcarski  Andrej u prazničnom raspoloženju je, uz nastojatelja hrama jereja Filipa Milunovića, pevajući tropar Svetom Savi, Svetom Vladici Nikolaju i Svetom Avi Justinu, u rukama unosio mošti Svetog Vladike Nikolaja i Svetog Ave Justina u bečki Saborni hram.

„Mnogobrojni narod je sa suzama u očima dočekao vladiku Andreja. Nakon unošenja moštiju, episkop se obratio narodu i zablagodario im što su došli u tako velikom broju da dočekaju dva slavna srpska Svetitelja. Episkop Andrej je isto tako zablagodario u svojoj besedi blaženopočivšem episkopu Lavrentiju, koji je mošti dao na dar Sabornom hramu Svetog Save u Beču i blagoslovio da ovi delovi Svetih moštiju budu u Beču. Teško je bilo sakriti suze u očima našeg episkopa Andreja kojima je pokazivao veliku zahvalnost vladici Lavrentiju i radost što će ova dva velika Svetitelja biti sa nama do veka“, stoji u saopštenju austrijsko-švajcarske eparhije.

Praznično bdenije služio je Episkop Andrej, a sasluživao je protojerej Đorđe Pantelić. Nakon toržestvenog Velikog bdenija, episkop Andrej je celivao mošti Svetitelja, a zatim su prilazili na blagoslov i sveštenici i verni narod, koji je došao da se pomoli Svetom Savi i da se pokloni Svetom Vladici Nikolaju i Svetom Avi Justinu.