Početna Događanja U Kopenhagenu proslavljen Sveti Sava

U Kopenhagenu proslavljen Sveti Sava

Slavski obred
Foto: arhiva ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu

U Kopenhagenu, u Danskoj, u hramu posvećenom  Sveto velikom mučeniku Georgiju održana je Svetosavska akademija. Nakon liturgije prote Milana Gardovića u hramu je zapevana Svetosavska himna. „Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi“ najavila je bogat program i divnu priredbu učenika Srpske dopunske škole u Kopenhagenu, koje podučava Ksenija Maričić. „Ni onlajn nastava, ni sve zabrane koje nam je pandemija nametnula, nisu sprečile našu decu i njihovu posvećenu učiteljicu Kseniju Maričić da prirede divnu svečanu akademiju. Saradnja ambasade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i dopunske škole, je stalna i višeslojna, a dijaspora je najviše pamti po proslavljanju Bogojavljanja i plivanje za Časni krst i, posebno, tokom proslave školske slave Svetog Save“, istaknuto je na stranici srpske ambasade u Danskoj, povodom održavanja Svetosavske priredbe, uz opasku da se na „- tri godine smo čekali na novi susret“.

O tom divnom skladu svih važnih organa srpskog rasejanja govorio je prota Gardović. „Kao nekad u vreme Nemanjića, ako se samo setimo da su crkva i država bile zajedno, evo i ovde svedočimo da jeste i uvek će biti tako, bez obzira što smo fizički razdvojeni, ali telesno i duhovno nikada nećemo biti“. On je dodao da se zahvaljuje svima, a posebno divnoj deci. „Bez njih Sveti Sava ne bi nikada bio to što jeste. Oni svojim ustima i hvalama uzdižu Gospodu slavu o Svetome Savi. Radujemo se da u ovom svetom hramu imamo i školu i da će primerom ovim krenuti i druga deca sa svojim recitacijama, ali čuli ste na početku, i učenjem srpskog jezika. Bez srpskog jezika pitanje je šta bismo bili! Tako da nam je Sveti Sava, a naročito Sveti Simeon, njegov otac, ostavio u amanet šta znači srpski jezik. Nemojmo to da zaboravimo i evo videli smo da deca ovde rođena, znaju i vole srpski jezik. To jeste veoma važno, jer znači da imamo kome da ostavimo svoj jezik i kulturu“, istakao je otac Milan Gardović.

Otac Milovan je zamolio i ambasadorku, ali i profesorku srpskog jezika i književnosti koja je i sama radila u školi sa decom, Jasminu Mitrović Marić, da se obrati. „Sveti Sava jeste školska slava i uvek je posvećena našoj deci. Ona jesu vazda na prvom mestu, ali ne smemo da  zaboravimo sve one koji rade sa decom i za decu, jer učitelj ne znači baviti se tek nekom profesijom. To je misija, posvećen život, to je više od profesije. Učiteljima poveravamo ono najdragocenije što imamo – svoju decu. Tako da je Sveti Sava slava učenika, ali i svih naših prosvetnih poslenika i trebalo bi sa zahvalnošću i najdubljim poštovanjem i njima da čestitamo, onako punim srcem, jednako kao i našoj deci. Hvala što brinete o onome što nam je najbitnije i najpreče u životu“, naglasila je ambasadorka i završila obraćanje „Zdravicom srpskom narodu“ Ljubivoja Ršumovića.

Sveštenik je prerezao slavski kolač ovogodišnjeg domaćina Stefana Tripkovića. Kum naredne slave biće Janko Stanić. Svetosavsku akademiju uz puno lepih pesama i prikaza izveli su učenici Srpske škole, pokupivši veliki aplauz i podršku prisutnih. Pohvaljena je učiteljica Ksenija Maričić da je program sa đacima odlično pripremila, pokazavši da učenicima ne preti asimilacija, iako su daleko od zemlje svojih predaka i tu su i više generacija.
Druženje je nastavljeno nakon izvođenja akademije uz posluženje i veselu dečiju graju.