Početna Događanja Proslava Svetog Save u Filingen-Šveningenu

Proslava Svetog Save u Filingen-Šveningenu

U hramu Sv. Arhangela Mihaila u Filingen-Šveningenu obeležen Sveti Sava
Foto: arhiva M. Marković

U hramu Svetog arhangela Mihaila u parohiji švarcvaldskoj u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg proslavljen je prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj i učitelj Sveti Sava. Nakon liturgije, koju su služili sveštenici protojerej Bratislav Božović i nadležni paroh, protojerej-stavrofor Milenko Marković, osvećena su slavska obeležja i izabrani kumovi svetosavske slave za iduću godinu. To su Dejan Dimić, Miro Bukvić, Zoran Vukotić i Drenka Marković.

„Nakon prigodne besede o Svetome Savi, o njegovom značaju za srpski i svepravoslavni rod, deca koja pohađaju srpsku školu iz više gradova švarcvaldske parohije, održali su kratku svetosavsku akademiju. Umilnim pojanjem svetosavsku proslavu ulepšali su i članovi hora Sv. Jelena Dečanska i folklorne sekcije Arhangel“, dodao je sveštenik Marković.

Za nesebičan trud i rad na očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulture on se posebno zahvalio učiteljici Biljani Anđelković kao i Olgi Vukadin i tim povodom im poklonio ikone sa likom Presvete Bogorodice. Kako dolikuje, kumovi su deci darivali svetosavske paketiće.