Početna Kultura Pisac Dejan Aleksić prvi nosilac nagrade „Dušan Radović“

Pisac Dejan Aleksić prvi nosilac nagrade „Dušan Radović“

Pisac Dejan Alekić prvi dobitnik nagrade Dušan Radović
Foto: arhiva Bibilioteka grada Beograda

Dečiji pisac Dejan Aleksić iz Kraljeva prvi je dobitnik nagrade „Dušan Radović“, novoustanovljene književne nagrada grada Beograda i Biblioteke grada Beograda „Dušan Radović“ za književnost za decu i mlade. On je dobio nagradu za delo „Malo –malo pa slon“. Knjigu priča, ilustrovao je Kosta Milanović a objavila izdavačka kuća „Imam ideju“ iz Kraljeva. Nagrada „Dušan Radović“ je uvedena na stogodišnjicu rođenja Dušana Radovića, čuvenog pisca, hroničara, aforističara, novinara, tv i radijskog urednika…

Nagrada je dodeljena juče u Skupštini grada Beograda. Dejanu Aleksiću ovo veliko priznanje, uručila je Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada. Članovi žirija Miloš Radović, prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zoran Opačić su imali zadatak da ocene 98 dela.

Obrazloženje žirija pročitao je Miloš Radović, sin čuvenog Dušana Radovića i predsednik (žirija): „Nagraditi Dejana Aleksića nije velika mudrost. To bi mogao svako. Ali, srećom, mi smo ti koji ćemo mu danas dodeliti nagradu koju još nema, a koja najviše liči na njega i koja ga je dugo čekala. Velika trojka Zmaj-Radović-Ršumović odavno ima pridruženog Aleksića, jedno vreme dopisnog, a već dugo i redovnog člana važne akademije za brigu o pametnoj deci Srbije. Kao i Radović, čije će priznanje poneti, tako se i Aleksić deci obraća s poštovanjem i uvažavanjem, on je zahtevan pisac za zahtevnu decu, zabavan pisac za decu koju je teško zabaviti. Njegov humor i odnos prema deci su uvek na drugu i treću loptu, nikad na prvu. Takav je slučaj i sa knjigom koju danas nagrađujemo. „Malo-malo pa slon”, mali je Beket za malu decu, duhovita, maštovita i inteligentna zbirka priča puna neočekivanih obrta, jezičkih i dramskih, knjiga lišena opštih mesta i slatkih udvaranja. U rečniku ove knjige nema deminutiva, nema lažnih emocija, sa decom se postupa ozbiljno i odgovorno. To je delo jednog novog Radovića, modernog u mudrog, najmlađeg Radovića u književnosti za decu do danas“.

„Kulturna svest jednog naroda može se izraziti i njegovim odnosom prema istaknutim pojedincima koji su određenu nacionalnu kulturu suštinski i duboko obeležili. Taj odnos ima brojna ishodišta i mnogo je načina da se on gradi i neguje. Jedan od njih je i uspostavljanje uglednih priznanja u sferi umetnosti i kulture, koja nose imena velikih stvaralaca“, rekao je Dejan Aleksić na dodeli nagrade.

„Neosporno je da naša književnost za decu već odavno zaslužuje postojanje nagrade s imenom jednog od najvećeg stvaraoca ove literarne vrste i plemenit je čin što se ona utemeljuje na stogodišnjicu njegovog rođenja. Duško Radović je izvanredna stvaralačka priroda kakve se retko sreću i u mnogo većim, dinamičnijim i uticajnijim kulturama. To su oni nesvakidašnji trenuci poetičkog usijanja iza kojih se uspostavljaju nove mere i novi dometi. Reč je o prekretničkim momentima u razvoju određene stvaralačke oblasti koji uslovljavaju i određuju svako njeno buduće vrednovanje. Nama se takav momenat dogodio s pojavom Duška Radovića. Naš jezik i literatura imali su sreću da se u njima ostvari autor ovakvog formata, a nama ostaje da odnosom prema njegovom književnom nasleđu dokažemo da smo ga i danas dostojni. Jer, vrednosti ove vrste nisu date jednom i za svagda, one traže potvrdu u dolazećem vremenu i veličina ostavštine bilo kog velikog stvaraoca merljiva je odrazom njegovog dela na savremeni trenutak. Delo Duška Radovića danas je itekako živo i podsticajno. Ono amblematizuje jedan književno-estetski horizont na kome su čitave generacije sticale i oblikovale svoj rani čitalački ukus, usvajale specifičan prostor duha i humorne literarne igre, a kroz tu igru, istovremeno, razvijale sposobnost kritičkog mišljenja, pa i razumevanja aktuelne društvene stvarnosti“, dodao je Aleksić na dodeli nagrade.

Na kraju svoje besede Aleksić je dodao da njemu, kao autoru, pripada naročita čast i zadovoljstvo što niz laureata ove glasovite književne nagrade počinje njegovim imenom. „Kao pisac za decu, formirao sam se ponajviše u gravitacionom polju Radovićevog stvaralačkog univerzuma. Usuđujem se da verujem kako je moja nagrađena knjiga mali ali vidljiv prilog svetlosti iz tog knjiškog zvezdanog jata“, rekao je na kraju Dejan Aleksić.