Pisac Dejan Aleksić prvi nosilac nagrade „Dušan Radović“


Pisac Dejan Alekić prvi dobitnik nagrade Dušan Radović
Foto: arhiva Bibilioteka grada Beograda

Dečiji pisac Dejan Aleksić iz Kraljeva prvi je dobitnik nagrade „Dušan Radović“, novoustanovljene književne nagrada grada Beograda i Biblioteke grada Beograda „Dušan Radović“ za književnost za decu i mlade. On je dobio nagradu za delo „Malo –malo pa slon“. Knjigu priča, ilustrovao je Kosta Milanović a objavila izdavačka kuća „Imam ideju“ iz Kraljeva. Nagrada „Dušan Radović“ je uvedena na stogodišnjicu rođenja Dušana Radovića, čuvenog pisca, hroničara, aforističara, novinara, tv i radijskog urednika…

Nagrada je dodeljena juče u Skupštini grada Beograda. Dejanu Aleksiću ovo veliko priznanje, uručila je Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada. Članovi žirija Miloš Radović, prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zoran Opačić su imali zadatak da ocene 98 dela.

Obrazloženje žirija pročitao je Miloš Radović, sin čuvenog Dušana Radovića i predsednik (žirija): „Nagraditi Dejana Aleksića nije velika mudrost. To bi mogao svako. Ali, srećom, mi smo ti koji ćemo mu danas dodeliti nagradu koju još nema, a koja najviše liči na njega i koja ga je dugo čekala. Velika trojka Zmaj-Radović-Ršumović odavno ima pridruženog Aleksića, jedno vreme dopisnog, a već dugo i redovnog člana važne akademije za brigu o pametnoj deci Srbije. Kao i Radović, čije će priznanje poneti, tako se i Aleksić deci obraća s poštovanjem i uvažavanjem, on je zahtevan pisac za zahtevnu decu, zabavan pisac za decu koju je teško zabaviti. Njegov humor i odnos prema deci su uvek na drugu i treću loptu, nikad na prvu. Takav je slučaj i sa knjigom koju danas nagrađujemo. „Malo-malo pa slon”, mali je Beket za malu decu, duhovita, maštovita i inteligentna zbirka priča puna neočekivanih obrta, jezičkih i dramskih, knjiga lišena opštih mesta i slatkih udvaranja. U rečniku ove knjige nema deminutiva, nema lažnih emocija, sa decom se postupa ozbiljno i odgovorno. To je delo jednog novog Radovića, modernog u mudrog, najmlađeg Radovića u književnosti za decu do danas“.

„Kulturna svest jednog naroda može se izraziti i njegovim odnosom prema istaknutim pojedincima koji su određenu nacionalnu kulturu suštinski i duboko obeležili. Taj odnos ima brojna ishodišta i mnogo je načina da se on gradi i neguje. Jedan od njih je i uspostavljanje uglednih priznanja u sferi umetnosti i kulture, koja nose imena velikih stvaralaca“, rekao je Dejan Aleksić na dodeli nagrade.

„Neosporno je da naša književnost za decu već odavno zaslužuje postojanje nagrade s imenom jednog od najvećeg stvaraoca ove literarne vrste i plemenit je čin što se ona utemeljuje na stogodišnjicu njegovog rođenja. Duško Radović je izvanredna stvaralačka priroda kakve se retko sreću i u mnogo većim, dinamičnijim i uticajnijim kulturama. To su oni nesvakidašnji trenuci poetičkog usijanja iza kojih se uspostavljaju nove mere i novi dometi. Reč je o prekretničkim momentima u razvoju određene stvaralačke oblasti koji uslovljavaju i određuju svako njeno buduće vrednovanje. Nama se takav momenat dogodio s pojavom Duška Radovića. Naš jezik i literatura imali su sreću da se u njima ostvari autor ovakvog formata, a nama ostaje da odnosom prema njegovom književnom nasleđu dokažemo da smo ga i danas dostojni. Jer, vrednosti ove vrste nisu date jednom i za svagda, one traže potvrdu u dolazećem vremenu i veličina ostavštine bilo kog velikog stvaraoca merljiva je odrazom njegovog dela na savremeni trenutak. Delo Duška Radovića danas je itekako živo i podsticajno. Ono amblematizuje jedan književno-estetski horizont na kome su čitave generacije sticale i oblikovale svoj rani čitalački ukus, usvajale specifičan prostor duha i humorne literarne igre, a kroz tu igru, istovremeno, razvijale sposobnost kritičkog mišljenja, pa i razumevanja aktuelne društvene stvarnosti“, dodao je Aleksić na dodeli nagrade.

Na kraju svoje besede Aleksić je dodao da njemu, kao autoru, pripada naročita čast i zadovoljstvo što niz laureata ove glasovite književne nagrade počinje njegovim imenom. „Kao pisac za decu, formirao sam se ponajviše u gravitacionom polju Radovićevog stvaralačkog univerzuma. Usuđujem se da verujem kako je moja nagrađena knjiga mali ali vidljiv prilog svetlosti iz tog knjiškog zvezdanog jata“, rekao je na kraju Dejan Aleksić.


One thought on “Pisac Dejan Aleksić prvi nosilac nagrade „Dušan Radović“

Comments are closed.