Početna Kultura Nagrada Maji Herman Sekulić stigla iz Rima

Nagrada Maji Herman Sekulić stigla iz Rima

Maja Herman Sekulić
Foto: Vikipedia

Pesnikinji Maji Herman Sekulić nedavno je u Rimu, dodeljena međunarodna prestižna nagrada Cygnus Aureus za književnu umetnost za izbor iz njene poezije pod naslovom Il Grande Progett ( Il Cuscino di Stelle, 2021), koju je na italijanski prevela pesnikinja Klaudija Pićino. Ona i Hosep Barsel su jedini nagrađeni strani pesnici ovom nagradom. U poslednjih pet meseci Maja Herman  Sekulić je tri puta nagrađivana u Italiji – dve nagrade dobila je u oktobru „za najbolju stranu knjigu poezije u Italiji“ kao i „izvrsnost u karijeri“.  Ista dela prevedena su i na nemačkom, engleskom i francuskom jeziku.

Maja Herman Sekulić  je rođena u Beogradu (17. februar 1949.). Pesnikinja je romanopisac, esejistkinja i prevodilac. Magistrirala je u Beogradu na Odseku za opštu književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a doktorirala je na Univerzitetu Prinston (Nju Džerzi, SAD). Poslednjih godina živi između Beograda i Njujorka. Član je Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva, srpskog i američkog PEN-a i Pesničkog društva Amerike (PSA). Predavala je na Prinstonu (1985—1989) i Ratgersu (1982—84), bila gost-predavač na Univerzitetima Harvardu, Kolumbiji, Ajovi od 1989. godine. Pored akademskog rada uređivala je između ostalih i časopis Night u Njujorku u periodu od 1989. do 1990. godine. Stalni je saradnik mnogih naših novina i književnih i drugih časopisa.

Objavila je zbirke pesama, romane, kritike, eseje, prikaze, predgovore, kapitalne prevode i kritička izdanja knjiga svetskih pisaca, velikih teoretičara, Nobelovaca kao i mlađih autora, čija su imena i novi pojmovi značajno obogatili našu teoriju književnosti i kulturu.

Najvažnija dela su joj Kamerografija ili njujoršski sn(imc)i, Iz puste zemlje, Kralj svile, Digitalna galaksija, Skice za portrete, Prozor u žadu, Devet života Milene Pavlović Barili… Dobitnica je mnogobrojnih nagrada.