Početna Događanja Obeležen početak „Godine Srbije u Maroku“

Obeležen početak „Godine Srbije u Maroku“

Štampanjem poštanskih markica označen početak obeležavanja 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Maroka
Foto: Ambasada Republike Srbije u Rabatu

Ambasador Republike Srbije u Rabatu Ivan Bauer i direktor Pošte Maroka Amin Benželun Tuimi obeležili su početak „Godine Srbije u Maroku“ potpisivanjem prvih primeraka prigodnih poštanskih markica. „Ambasador Bauer i direktor Pošte Tuimi pustili su u štampu posebno izdanje poštanskih markica, čime je simbolično označen početak obeležavanja 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Maroka“, istaknuto je na stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

U svom obraćanju, ambasador Bauer istakao je da su odnosi Srbije i Maroka mnogo duži nego što to pokazuje godišnjica obeležavanja diplomatskih odnosa i podsetio da je Srbija, odnosno tadašnja Jugoslavija, održavala stalne kontakte sa pokretom za oslobođenje Maroka, pre nego što je Kraljevina Maroko stekla punu nezavisnost. Takođe, naglasio je da o značaju naših odnosa najbolje svedoče reči ministra prosvete i zdravlja Maroka Jusufa Belabesa tokom posete Beogradu 1962. godine: „Za Maroko, posle Francuske, Jugoslavija je politički najznačajnija zemlja“.

Ambasador Bauer je rekao da obeležavanje diplomatskih odnosa pokazuje da nismo zaboravili našu istoriju i istakao da će jačanje prijateljstva i saradnje naše dve zemlje biti nastavljeno u istom kontinuitetu. Ovom prilikom, prisutnima su se obratili direktor Pošte Tuimi i direktorka Direkcije za kulturnu saradnju u marokanskom Ministarstvu spoljnih poslova Nadia El Hnot.