Početna Događanja Učenici srpske škole iz Ljubljane posetili izložbu „Dva lica pirotskih ćilima“

Učenici srpske škole iz Ljubljane posetili izložbu „Dva lica pirotskih ćilima“

Učenisi Srpske dopunske škole iz LJubljane na izložbi „Dva lica pirotskih ćilima“
Foto: FB Srpska škola u FIS

Učenici Srpske dopunske škole iz Ljubljane, koje podučavaju nastavnice Svetlana Todorović, Jelena Stefanović i Maša Vukadinović posetili su nedavno izložbu „Dva lica pirotskih ćilima“, koja je bila postavljena u prostorijama Parohijskog doma u Ljubljani. Đaci su imali priliku da nauče nešto o srpskom ćimimarstvu.

Među 16 postavljenih ćilima iz Etnografskog muzeja iz Beograda (od ukupno 169 koliko ih muzej poseduje) učenici su birali najlepši ćilim. Oni su i kratkom intervjuu obrazlagali svoj izbor, a potom su na kreativnoj radionici pravili bukmarkere sa motivima pirotskih ćilima.

Organizatori ove divne izložbe bili su ambasada Republike Srbije i Srpska pravoslavna crkva u Ljubljani. Izložba je bila nesvakidašnje putovanje kroz vreme. Najstariji ćilim iz ove kolekcije je iz 1792. godine, znan je pod imenom „Ćilim na sofre“ i savremenik je mnogih važnih događanja koji su se te godine desili, kao na primer da su Srbi u Trstu dobili školu. Da je Zakonom o novcu osnovana Kovnica novca SAD i uspostavljen američki dolar ili da je francuska Nacionalna skupština objavila rat Habsburgovcima čime započinje prvi od francuskih revolucionarnih ratova, na koje se nastavljaju Napoleonovi (ratovi).

Da je u Parizu pogubljen drumski razbojnik Nikolas Žak Peletije, kao prva osoba u istoriji na kojoj je primenjena giljotina. Ubrzo nakon toga, sledeće godine, na isti način biće pogubljen i Luj XVI. Ruže d Lil je ispevao „Ratnu pesmu za Rajnsku armiju“ – buduću himnu „Marseljeza“. U Beču izlaze novine Slaveno-serbskija vjedomosti, čiji je pokretač bio Stefan Novaković, pod uticajem Dositeja Obradovića. Francuski Nacionalni konvent proklamovao ukidanje monarhije. Uspostavljena je Prva Francuska Republika. Postavljen kamen temeljac Bele kuće i održani drugi po redu izbori za predsednika SAD na kojima je kao jedini kandidat bio izabran dotadašnji predsednik Džordž Vašington.

Deset ćilima tkana su tokom 19. veka, a tri su iz tkačnica „za ženskinje“ koje su u 20. veku unapredile čuvenu geometrijsku šaru i uveli nove bodove za koje se inspiracija nalazi u ženskim časopisima i goblenima – mladić sa sokolom, papagaj i slično… Pirotski ćilimi predstavljaju jedinstveni susret sa Srbijom – ne samo sa tradicijom njenih rukotvorina i manufakturnog tekstila, već i sa samim duhom stanovnika južne Srbije i njihovim predstavama o lepom i skladnom koje su u više navrata, tokom svetskih izložbi, osvojili Evropu i pokazali se univerzalnim pogledom na lepotu upotrebnih predmeta. Izložba je ujedno bilo divno putovanje kroz istorijske događaje i okarakterisale znamenite osobe toga doga, kojih više nema. A pirotski ćilimi su i dalje u životu i ponosno odolevaju vremenu.

Učenici sa napravljenim bukmarkerima sa motivima pirotskih ćilima
Foto: FB Srpska škola u FIS