Početna Kultura Izložba „Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji” od 17. marta do 2....

Izložba „Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji” od 17. marta do 2. aprila u Kulturnom centru u Parizu

Foto: arhiva KCS u Parizu

Izložba „Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji” predstaviće najznačajnija dela naivnog slikarstva slovačke manjine u Kovačici, Srbija. Kovačicu su pre 220 godina (15. maja 1802.) osnovali slovački doseljenici sa ciljem da čuvaju granicu između dva najveća svetska carstva u to vreme, Austrougarske i Osmanskog carstva.

Slovačka manjina naivnim slikarstvom čuva uspomenu na svoju pradomovinu. Tokom proteklih 100 godina Kovačica se pretvorila u svetsku metropolu naivnog slikarstva; njegovi slikari su izlagali u Madridu, Rimu, Lisabonu, Beču, Bratislavi, Beogradu, Briselu, Londonu, Ženevi, Njujorku, Vašingtonu, Abu Dabiju, Tokiju…

„Izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu upoznaće vas sa najznačajnijim slikama koje su Kovačicu, Srbiju, pa i Slovačku, proslavile širom sveta. Takođe, publika će imati priliku da otkrije najmlađe slikare slovačke manjine Kovačice. Odlomak iz filma „Selo naše malo“, autora Maje Martinović i Vladana Jočića, svedoči o dobroj saradnji srpskog slikarstva i Francuske. Film je na francuskom jeziku, sniman u Kovačici, u Parizu, i u selu Ez u Francuskoj“, istaknuto je u Kulturnom centru u Parizu.

Otvaranje izložbe je 17. marta Kulturnom centru Srbije sa početkom u 19.30 časova. Izložba može da se pogleda do 2. aprila.