Početna Vesti RIK usvojio odluku o otvaranju 77 biračkih mesta u inostranstvu u 34...

RIK usvojio odluku o otvaranju 77 biračkih mesta u inostranstvu u 34 države

Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbijma u regionu

Za ovogodišnje izbore za predsednika Republike i izbore za narodne poslanike Narodne skupštine koji se održavaju 3. aprila 2022. godine. Biće otvoreno 77 biračkih mesta u inostranstvu, u 34 države. „Republička izborna komisija je na svojoj 26. sednici usvojila Odluku o određivanju biračkih mesta u inostranstvu za glasanje na izborima za predsednika Republike i izborima za narodne poslanike Narodne skupštine koji se održavaju 3. aprila 2022. godine. Glasanje će biti organizovano u 34 države, odnosno na 77 biračkih mesta. To je najveći broj biračkih mesta koji će biti otvoren u inostranstvu od 2004. godine kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu“, istaknuto je u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Za glasanje u inostranstvu prijavilo se oko 40 hiljada državljana Republike Srbije, što je takođe najveći broj prijavljenih birača od kada se izbori sprovode i u inostranstvu.

Države u kojima će biti organizovano glasanje: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Katar, Kipar, Liban, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Norveška, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Slovenija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska i Španija.

Glasačka mesta će biti otvorena 3. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu, izuzev u Velikoj Britaniji, SAD i Kanadi gde će se, zbog vremenske zone, glasanje održati 2. aprila u istom vremenskom intervalu po lokalnom vremenu. Odluku Republičke izborne komisije  sa detaljnom listom svih 77 biračkih mesta u inostranstvu možete preuzeti ovde.