Početna Zanimljivosti Karađorđeva šnicla nastala pre 66 godina

Karađorđeva šnicla nastala pre 66 godina

Karađorđeva šnicla
Foto: D. Stanković

„Srećan ti 66. rođendan Karađorđeva šniclo“, zapio je Dejan Stanković, predsednik Kulinarske Federacije Srbije, koji je i postavio ovu sliku. Karađorđeva šnicla je jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske kuhinje. U osnovi je to panirana pržena šnicla, prethodno filovana kajmakom i urolana poput palačinke. Za pripremu ovog specijaliteta može se koristiti meso po izboru, teleće ili svinjsko. Šnicla je dobila ime po Karađorđu, a recept je 1956. godine osmislio danas poznati beogradski kuvar Milovan – Mića Stojanović, tada kuvar u restoranu Golf.

Istorija nastanka jela

Karađorđeva šnicla je nastala slučajno, 1956. godine, u beogradskom restoranu Golf. Osmislio ju je dvostruki svetski šampion u kuvanju Milovan – Mića Stojanović. Naime, jednom prilikom u restoran je došla stalna gošća, spikerka Radio Beograda Tamara Broz, inače snaja Josipa Broza. Njeno omiljeno jelo bio je Kijevski kotlet. U tom trenutku kuvar nije imao sve potrebne sastojke za ovo jelo – pileća prsa, puter i začinske trave. Da ne bi pokvario svoju i reputaciju restorana morao je da improvizuje. Iskoristio je šniclu koju je premazao kajmakom, urolao je kao palačinku, panirao i ispržio u ulju. Kako nije bio posebno zadovoljan ukusom, šniclu je prelio tartar sosom, ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde i lično poslužio gošći. Gošći se jelo veoma dopalo i upitala je kuvara kako se zove, pa je on ime smislio u trenutku – Šnicla Karađorđe.

Šniclu Karađorđe Stojanović je prvi put prezentovao tek 1967. godine, na takmičenju kulinara inovatora u restoranu Sunce u beogradskom Domu omladine, kada je ovaj specijalitet i dobio današnje ime Karađorđeva šnicla. Ovo je bila druga posleratna kulinarska izložba. Prva je održana u čuvenom hotelu Moskva. Svaki izlagač morao je da se predstavi sa dva recepta. Stari kuvari jelima su davali stara imena, a Mića Stojanović je predstavio Karađorđevu šniclu i Gružansku krompir čorbu, nazvanu u čast njegovog rodnog mesta. Kasnije je, na svojim brojnim profesionalnim putovanjima po svetu, pripremao Karađorđevu šniclu, kako bi je promovisao.

Milovan – Mića Stojanović

Milovan – Mića Stojanović rođen je 1935. godine. Bio je čuveni beogradski kuvar, dvostruki svetski šampion u kuvanju. Ima zavidnu karijeru dugu 50 godina, a od 1956. do 1980. godine bio je lični kuvar Josipa Broza. Po njegovom mišljenju, preporuku za ovo angažovanje dala je upravo Tamara Broz, spikerka za koju je napravio prvu Karađorđevu šniclu. Radio je u mnogim čuvenim jugoslovenskim restoranima i hotelima, a posle Titove smrti bio je profesor u srednjoj i višoj ugostiteljskoj školi. Kasnije je u Zemunu otvorio svoj restoran Mićina domaća kujna, koji danas vodi njegov sin Milan. Osim Karađorđeve šnicle Stojanović je osmislio originalne recepte za više od 100 originalnih jela. Većinu do njih nazvao je po srpskim krajevima i poznatim ličnostima, čime je promovisao gastronomske običaje i kulturu srpskog naroda. Napisao je nekoliko knjiga o kulinarstvu.

Izvor Vikipedija