Početna Događanja Film „Leto kada sam naučila da letim“ proglašen za najbolji evropski film...

Film „Leto kada sam naučila da letim“ proglašen za najbolji evropski film za decu

Srpski film Leto kad sam naučila da letim snimljen po istoimenom romanu Jasminke Petrović proglašen je za najbolji evropski film za decu na filmskom festivalu BUFF u Malmeu.

Obrazloženje žirija za nagradu: „Kvalitet filmova koji su se takmičili u našoj kategoriji je bio veoma visok, tako da nije bilo lako odabrati najbolji,ali je odluka koju smo doneli jednoglasna. Pobednički film se izdvojio toplinom, šarmom, humorom, lakoćom koja nije odisala površnošću, već dobrim raspoloženjem i snažnom porukom za decu i mlade. Očarani smo kompleksnošću i uverljivošću likova, mešavinom realizma i naleta mašte, a pre svega sjajnom glavnom ulogom koja je srce ovog filma Presrećni smo što je Nagrada Evropske asocijacije filma za decu pripala filmu Leto kada sam naučila da letim.

Raša Andrić i Jasminka Petrović u Malmeu
Foto: arhva J. Petrović

Reditelj filma je Raša Andrić. Nakon pauze od 17 godina i filma Kada porastem biću Kengur Raša Andrić je ponovo očarao srpsku filmsku publiku i potvrda je stigla od Evropske asocijacije i osvojenim prvim mestom na filmskog festivalu za decu.

U nedelju trećeg aprila Adria film organizuje prikazivanje filma u više evropskih država u Austriji, Nemačkoj, Belgiji, Češkoj, Italiji, Luksemburgu i Malti.