Početna Zanimljivosti Da li ste znali da je Viktor Igo u jeku srpsko –...

Da li ste znali da je Viktor Igo u jeku srpsko – tursko rata objavio tekst „Za Srbiju“

U Vijetnamu ga smatraju za sveca. Francuski pisac je u jeku srpsko – turskog rata 1876. godine objavio tekst jasnog naziva – „Za Srbiju”. Viktor Igo je 1852. bio u egzilu! Kada je Luj Napoleon (Napoleon III) preuzeo potpunu vlast 1851. i kada je doneo antiparlamentarni ustav Igo ga je otvoreno proglasio izdajicom sopstvene domovine.

Kad je dobio pomilovanje od tadašnjeg cara, Napoleona III, on nije hteo da se vrati u Francusku, već je to učinio tek kada je car svrgnut i proglašena republika! Bio je u egzilu 19 godina. Svoja remek-dela „Jadnici” i „Zvonar Bogorodičine crkve” napisao je potpuno go. Preciznije, skinuo je svu odeću, rekao pomoćniku da je sakrije zajedno sa svom ostalom i na taj se način prisilio da ostane u kući i piše. Delo Jadnici je pisao 17 godina. To je jedan od najdužih romana ikad napisanih (655.478 reči). Jako ga je zanimao uspeh knjige u njegovoj zemlji, pa je svom izdavaču poslao telegram samo sa jednim znakom – znakom pitanja. Izdavač mu je odgovorio takođe sa jednim znakom – znakom uzvika (ogroman uspeh).

U njegovoj kući u egzilu, nedeljom trpeza je bila postavljana za siromahe. Viktor Igo je preminuo 22. maja 1885. u 83. godini života, i njegova smrt je bila propraćena javnom žalošću. U svetu ga ne cene samo kao izvrsnog književnika nego kao i državnika koji se borio za očuvanje celovitosti Treće Republike i demokratije u Francuskoj. Više od 2 miliona ljudi pridružilo se njegovoj pogrebnoj povorci koja je krenula od Trijumfalne kapije pa do Panteona gde je sahranjen.

Preuzeto sa FB stranice Radioaktivni komaraca